Manastirea Horaita este situata in localitatea Cracaoani din judetul Neamt, la o altitudine de 600 m, nu departe de poalele muntelui Horaciorul. Lacasul de cult sta de veghe intre manastirile Almas si Varatec de aproape doua secole.
Asezamantul monahal a fost construit intre anii 1822-1824 de catre parintele Irinarh Roseti, sub hramul "Botezul Domnului". Denumirea manastirii provine de la numele proprietarilor de pamant pe care a fost construit lacasul de cult si alte cladiri din comuna Cracaoani.
Actuala biserica a fost intaltata intre anii 1848-1867, cu contributia domnitorilor Grigore Alexandru Ghica si Alexandru Ioan Cuza. Unicitatea sa este data de elementele de arhitectura romano-bizantina combinate cu influentele rusesti surprinse in configuratia celor 8 turle ale bisericii.
Biserica are inaltimea de 20 m, latimea de 17 m si lungimea de 30 m. Zidurile au grosimea de 1,6 - 4 m si sunt construite din piatra, iar boltile din caramida. Pictura a fost realizata in stil neobizantin.
Catapeteasma Manastirii Horaita a fost realizata la Viena si este unica in Romania datorita asezarii amvonului deasupra usilor imparatesti si dispunerii neconforme cu traditia ortodoxa a doua registre: Registrul Sfintilor Apostoli si Registrul profetilor Vechiului Testament.
Printre podoabele manastirii se numara si Icoana Maicii Domnului "Izbavitoarea de seceta", care se spune ca este facatoare de minuni, realizata in secolul al XVIII-lea.
Manastirea Horaita, judetul Neamt este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Cracaoani
, la pensiunile si vilele din apropiere.