Manastirea Tazlau este un lacas de cult situat la poalele Magurii Tazlaului, la 36 km sud de municipiul Piatra Neamt. Manastirea a fost ctitorita in anul 1497 de catre Stefan cel Mare, pe locul unei biserici de lemn construita de Alexandru cel Bun si poarta hramul "Nasterea Maicii Domnului".
Asezamantul monahal a fost mentionat documentar pentru prima data la 30 octombrie 1458, cand Stefan cel Mare la rugamintea egumenului Manastirii Bistrita, Eustatie, intareste hotarele branistei Manastirii Tazlau pana la Rachitis.
Biserica de zid a fost inaltata intre anii 1496-1497 si este una dintre cele mai monumentale ctirorii ale marelui domnitor.
Biserica are un plan treflat cu sanurile laterale rotunjite si dispune de contraforturi la pronaosul evidentiat printr-un decros, la abside si in colturile pridvorului adaugat la sfarsitul secolului al XVI-lea, in timpul Movilestilor.
In timpul domniei lui Petru Rares se construieste turnul-clopotnita de la intrare, iar pridvorul din pronaos a fost adaugat de Alexandru Lapusneanu. Clopotnita a fost reconstruita dupa un incendiu in anul 1902, intr-un stil influentat de arta ruseasca. Manastirea a fost jefuita si distrusa de mai multe ori, apoi refacuta, din pacate nu la acelasi nivel artistic.
Manastirea Tazlau, judetul Neamt este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Tazlau
, la pensiunile si vilele din apropiere.