Localitate din judetul Iasi
(zona turistica Moldova)
Municipiul Iasi este resedinta judetului cu acelasi nume, şi principalul centru urban din nord-estul României. Orasul Iasi se intinde pe sapte coline (Cetăţuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Şorogari, Repedea şi Breazu), fiind strabatut de raurile Bahlui si Nicolina.
Atestarea documentara se produce in timpul lui Alexandru cel Bun, in 1408, dar existenta orasului este anterioara acestei date. Capitala a Moldovei timp de trei secole, intre 1564 si 1862, Iasiul a avut un rol fundamental in cultura tarii noastre. Aici a fost infiintata de catre domnitorul Vasile Lupu in 1640 prima scoala care folosea romana ca limba de predare, aici a aparut prima carte tiparita din Moldova si tot aici a fost fondata prima universitate. Modernizarea orasului se realizeaza in secolul XIX, cand se amelioreaza reteaua de strazi si se contruiesc majoritatea edificiilor noi. In timpul primului razboi mondial, pentru o scurta perioada, Iasiul a fost din nou capitala Romaniei.
Iasiul este considerat primul "oras-muzeu" al tarii, aici aflandu-se peste 120 de obiective turistice
Orasul Iasi are o suprafata totala de 145 km², iar altitudinea medie este de 200 m.
Populatia sa este de 320.888 locuitori si are o densitate de 3.109 loc./km².
Clima orasului este continentala, cu influente din est. Verile sunt calde, iar iernile geroase. Temperatura medie anuala este de 9,9 grade Celsius.
Cai de acces Iasi
Cum ajungi in Iasi
Cai rutiere:
Drum national DN28 (de la Roman), DN24 (de la Vaslui)
Cai feroviare:
Magistrale
600 Făurei - Tecuci - Bârlad - Crasna - Vaslui - Iaşi - Ungheni (395 km)
606 Iaşi - Târgu Frumos - Paşcani (76 km)
Căi ferate secundare
607 Iaşi - Hârlău (64 km)
608 Iaşi - Dângeni - Dorohoi (154 km)