Pestera Vadu Crisului se afla in defileul Suncuius - Vadu Crisului la 50 m de raul Crisul Repede, pe versantul nordic al Muntilor Padurea Craiului, judetul Bihor. Pestera este renumita ca avand cea mai bogata fauna cavernicola din România.
Pestera Vadu Crisului a fost descoperita in urma dinamitarii unui versant din apropierea cascadei Vadu Crisului. In 1905, Contele Odon Zichy pe a carui proprietate se afla pestera, a dispus amenajarea sa cu podete si scari de lemn si astfel pestera a fost deschisa spre vizitare, fiind considerata la aceea vreme cea mai frumoasa pestera din Europa.
Prin pestera curge o apa care la 40 m de intrare formeaza o cascada de aproximativ 6 m. Originea apei este Izvorul Batranului care dupa un traseu scurt se pierde in pachetul de calcare. Numeroase stalactite si stalagmite se intalnesc pe toata lungimea pesterii, unele formatiuni purtand denumirea de Mormantul lui Mahomed, Vulturul Alb, Adam si Eva, Barba lui Mahomed, Alba ca Zapada si cei Sapte Pitici.
Pestera nu poate fi vizitata in totalitate, o parte fiind rezervata cercetarilor speologice. Multitudinea de galerii este bine populata de liliacul cu botul in forma de potcoava.
Pestera Vadu Crisului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Pestera Vadu Crisului
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Alesd
, la pensiunile si vilele din apropiere.