Localitate din judetul Arad
(zona turistica Crisana)
Municipiul Arad este resedinta judetului Arad, Crisana, Romania.
Orasul Arad este situat in extremitatea vestica a Romaniei, in Campia inalta a Aradului, la 30 de km de Muntii Zarand, parte a Carpatilor Occidentali. Traversat de la est la vest de raul Mures, munipiciul Arad cuprinde in perimetrul sau, in zona Padurice, un lac natural.
Cu o traditie importanta industriala si comerciala, Aradul reuseste sa se situeze printre cele mai prospere orase din Romania postrevolutionara datorita importantelor investitii autohtone si straine.
Principalele ramuri industriale sunt: vagoane marfa si de calatori, industria de confectii si textile, industria alimentara, mobila si accesorii pentru mobile, componente pentru industria auto, componente electronice, contoare, incaltaminte.
Orasul Arad are un caracter multi-etnic si multi-confesional.
Populatia orasului a fost si este alcatuita din romani, maghiari, germani, evrei, sarbi si este firesc sa intalnim la Arad biserica ortodoxa, cu cele doua comunitati ortodoxe - sarba si romana, biserica catolica, biserica greco-catolica, biserica reformata, biserica evanghelica lutherana, cultul mozaic. In Arad sunt prezente bisericile neo-protestante, printr-o importanta comunitate baptista, precum si comunitatile adventiste si penticostala.
Inceputurile vietii spirituale ale orasului sunt strans legate de cea religioasa.
Primele institutii culturale si educationale apar pe langa asezamintele religioase din acele vremuri. Astfel, in 1708 calugarul minorit Camil Hofflich infiinteaza prima scoala, iar in 1745 ia fiinta Gymnasium-ul sub conducerea calugarilor minoriti.
Cai de acces Arad
Cum ajungi la Arad
Aradul este cel mai important nod al retelelor rutiere si feroviare de transport, nationale si transeuropene, din vestul Romaniei.
Din punct de vedere rutier, Aradul este, intr-adevar, privilegiat. In oras se poate ajunge pe drumul european E 68 dinspre vest, Nadlac, sau dinspre Bucuresti via Deva, la est. Pe E 671 puteti calatori inspre Oradea la nord sau, si Timisoara la sud.
Bucurestiul se afla la 594 km, Budapesta la 275 km distanta, iar Oradea se afla la 117 km, iar Timisoara la 50 km distanta.
Coridorul IV pan-european urmeaza sa traverseze Romania pe ruta Nadlac - Arad - Timisoara - Lugoj- Deva - Orastie - Sebes - Sibiu - Curtea de Arges - Pitesti - Bucuresti - Fetesti - Constanta. Este in discutii o varianta ocolitoare prin Timisoara. La 4 km departare de centrul orasului se afla Aeroportul International Arad.
Datorita varietatii rutelor si pretului scazut, trenul este cea mai accesibila modalitate prin care se poate ajunge in Arad. Practic, exista conexiuni feroviare cu orice mare oras al Romaniei. Din Bucuresti, spre exemplu, se poate ajunge in Arad folosind unul dintre cele 6 trenuri care circula zilnic pe aceasta ruta, dintre care unul este InterCity (IC).
Prin Arad trec de asemenea, majoritatea trenurilor internationale care leaga Romania de Europa Centrala si de Vest.