Pentru vizitatorii orasului Arad, unul din edificiile cele mai interesante este cladirea teatrului vechi, care dainuie in centru orasului de circa 180 de ani. Aceasta cladire trebuie socotita drept primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul tarii noastre si a fost construita in anul 1817.
In arhivele aradene a fost descoperita o petitie a proprietarului cladirii Iacob Hirschl, din care reiese ca acest edificiu exista inca din luna mai 1817. Cladirea a fost ridicata in stil neoclasic.
Anii de dupa 1848 reprezinta perioada cea mai rodnica din istoria vechiului teatru. In aceasta perioada, demn de remarcat este faptul ca, in anii 1868,1870 si 1871, pe scena teatrului au poposit la Arad, in turnee triumfale, formatiile teatrale romanesti conduse de Mihai Pascaly si Matei Millo. In cadrul acestor trupe activa ca sufleur si marele nostru poet Mihai Eminescu. In anul 1873 vechiul teatru al lui Hirscl se inchide.
In 1907, la 30 noiembrie, in cladirea vechiului teatru, se inaugureaza primul cinematograf din Arad, sub denumirea de "Urania", unul din cele mai vechi cinematografe din tara. Cinematograful isi continua activitatea pana in anii 80, cand este inchis, datorita starii precare a cladirii.
In momentul de fata, cladirea se afla in patrimoniul autoritatilor locale, care si-au propus sa restaureze acest valoros edificiu cultural aradean si sa-i redea, pe cat va fi posibil, aspectul initial.
Teatrul Vechi din Arad este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Arad
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.