Localitate din judetul Bacau
(zona turistica Moldova)
Judetul Bacau este situat in partea estica a Romaniei, si ocupa 2,8% din suprafata Romaniei.
Municipiul Bacau este resedinta administrativa a judetului.
Judetul Bacau are un relief variat si pitoresc avand Carpatii Rasariteni si dealurile stabatute de vaile raurilor Bistrita, Trotus, Siret, Tazlau, Casin si Slanic si este un important punct de actractie turistica avand peisaje pitoresti, monumente de arta si istorice, case memoriale.
Bacau, cu o populatie de peste 180.000 de locuitori, este situat la confluenta dintre raurile Siret si Bistrita.
Prima atestare documentara a localitatii se regaseste in privilegiul din 1408 pe care domnitorul Alexandru cel Bun il acorda negustorilor din Lvov, desi numele de Bacau este mentionat si anterior.
Dimitrie Cantemir descrie Bacaul ca un "targ vestit prin bogatia poamelor si produselor sale", iar Paul de Alep il considera "tinutul cel mai frumos din toata Moldova".
Desi pare un oras monoton, la o privire mai atenta, ascunse printre cladirile impunatoare care marcheaza dezvoltarea recenta a orasului, apar locatii cochete care pot dezvalui o puternica amprenta culturala a orasului.
Reperele de baza sunt personalitatile care au onorat orasul de-a lungul timpului. Fie ca e vorba de un poet emblematic ca George Bacovia, sau de un savant ca Ion Borcea, vietile lor sunt onorate si readuse in memorie prin casele memoriale ingrijite pana in ziua de astazi. Biserica Precista, ctitorita de Stefan cel Mare, este una din cele mai reprezentative din colectia de lacasuri de cult bacauane.
Desi poate insuficient mediatizate, intr-o zona - Moldova - ce abunda de spiritualitate si cultura, bisericile, casele memoriale si complexele muzeale bacauane pot deveni o borna insemnata in traseul oricarui turist care poposeste pe aceste meleaguri.
Cai de acces Bacau
Cum ajungi la Bacau
Daca alegeti sa mergeti cu masina, trebuie sa stiti ca Bacaul este un important nod rutier. Drumurile care se intersecteaza aici sunt: drumul european E85, cel mai important drum ce trece prin oras, pentru ca il leaga de Bucuresti, Ploiesti, Suceava si Iasi.
De subliniat faptul ca acest drum este un drum format din patru benzi (exceptie facand partea dintre Roman si Suceava).
Acest lucru duce la o scadere a timpului parcurs intre localitati, pe drumurile E57 care duce la Brasov si in toata partea de vest a tarii, DN 2F care face legatura municipiului cu orasele Vaslui si Barlad, DN 2G cu Moinesti, Comanesti si Miercurea Ciuc si DN 15 cu Piatra Neamt si Bicaz.
In viitor prin Bacau va trece si o autostrada care face parte din coridorul IX paneuropean.
Aeroportul Bacau cel mai mare aeroport din Moldova si unul din cele mai mari ale tarii deservind nu numai locuitorii orasului Bacau, insa si pe cei din judetele alaturate : Neamt, Vaslui, Vrancea, Covasna, Galati.
Aeroportul se afla la 10 km fata de centrul orasului Bacau, in partea sudica a acestuia. Sunt disponibile zboruri directe interne spre Bucuresti, Timisoara, si internationale spre aeroporturi din Italia si Germania.
Cu trenul Orasul Bacau reprezinta un nod feroviar,un punct de intersectie dintre doua linii de cai ferate majore.
Gara Bacau, situata pe magistrala 500, este una din cele mai aglomerate din tara (momentan intrata intr-un vast proces de modernizare). Astfel la Bacau se intersecteaza magistrala Bacau-Bicaz cu magistrala Suceava-Bucuresti.
Exista conexiuni feroviare, chiar si InterCity cu Suceava, Botosani, Iasi, Piatra Neamt, Adjud, Ploiesti si Bucuresti, intretinute de compania nationala de transport feroviar de calatori, CFR.