Localitate din judetul Maramures
(zona turistica Maramures)
Municipiul Baia Mare este situat in nord-vestul Romaniei, pe cursul raului Sasar, la poalele muntilor Ignisului si are o populatie de 150.000 de locuitori.
Prima atestare documentara are loc in 1329 intr-un document emis de Carol Robert de Anjou unde asezarea este numita Raul Doamnelor, Rivulus Dominarum in latina. Intr-un document de la inceputul secolului XV este amintita monetaria din Baia Mare, una dintre cele mai cunoscute din Transilvania.
Tot in acelasi secol Baia Mare impreuna cu minele sale intra in proprietatea lui Iancu de Hunedoara, ca rasplata pentru rolul sau in campaniile antiotomane. Din dispozitia sa a inceput construirea catedralei Sfantul Stefan. In 1547 reprezentanti ai cultului reformat infiinteaza Schola Rivulina, iar in 1889 la Baia Mare apare primul ziar ropmanesc numit Gutinul.
Printre monumentele medievale din localitate se numara Turnul Stefan, inalt de 40 metri, construit la initiativa lui Iancu de Hunedoara, utilizat pentru prevenirea atacurilor si a incendiilor si casa "Iancu de Hunedoara", edificiu care face parte din fostul castel construit de voievod pentru sotia acestuia.
Alte cladiri reprezentative sunt vechiul han al orasului, care in prezent adaposteste Judecatoria, Notariatul si Casa de Avocati, dar si Monetaria, unde in prezent se afla Muzeul de Istorie al Maramuresului. Un eveniment apreciat de localnici, dar in egala masura de turisti este Sarbatoarea Castanelor, care a debutat in 1993.
Evenimente locale Baia Mare
Sarbatoarea Castanelor
Sarbatoarea Castanelor a fost demarata la initiativa lui Cristian Anghel, primarul municipiului Baia Mare, prima editie a acesteia desfasurandu-se in anul 1993.
Ideea acestei manifestari a fost aceea de a oferi locuitorilor orasului Baia Mare trei zile de destindere, bucurie si distractie, oferindu-le diverse manifestari: cultural - artistice, sportive etc. Totodata s-a avut in vedere alegerea unor zile din an care sa fie reprezentative pentru orasul nostru, purtand denumirea de Sarbatoarea Castanelor, stiindu-se ca zona noastra este bogata in castani comestibili.
De la un an la altul, comerciantii au prins gustul acestei manifestari, mai mult, ca nu s-au perceput taxe pentru terenul de amplasare a tonetei, corturilor, singura conditie fiind aceea de a-si reduce preturile la marfurile pe care le desfaceau in zona, pentru faptul ca aveau castiguri mari de pe urma acelor zile.
Festivalul Primaverii
In fiecare an, in Duminica Tomii, in Baia Mare are loc Festivalul Primaverii. In cadrul evenimentului, vor avea loc vernisaje, recitaluri ale tinerelor sperante din muzica usoara, dar si a artistilor consacrati. Anual, in Baia Mare sosesc numeroase personalitati din viata politica si artistica.
Cai de acces Baia Mare
Cum ajungi la Baia Mare
Baia Mare este situata pe drumul european E58, respectiv DN1C. De aici porneste drumul national DN18 spre municipiul Sighetul Marmatiei. Este planificat drumul expres Baia Mare - Vaja, care va fi racordat la autostrada M3 a Ungariei.
Gara Baia Mare este un nod feroviar situat pe magistrala 400 a Cailor Ferate Romane.Gara este deschisa atat traficului intern cat si international, circuland zilnic trenul Baia Mare - Budapesta.
Companiile aeriene care efectueaza in prezent zboruri de pe Aeroportul International Baia Mare sunt: Austrian Airlines si Tarom.