Lacasul de cult, cu Hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena", a fost ctitorit intre anii 1693 – 1697 in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu. Actualmente se afla in patrimoniul UNESCO din 1993.
Numele manastirii vine de la huhurezi, o specie de pasari de noapte, cu un penaj colorat. Potrivit legendei mesterii tocmiti sa o construiasca, de teama turcilor, erau nevoiti sa lucreze numai noaptea cand cantau huhurezii.
Ansamblul manastiresc este format din doua incinte. Prima incinta este delimitata de ziduri din caramida. Cea de a doua incinta are pe trei dintre laturi cladiri iar la rasarit un zid. Intrarea in incinta principala se face pe sub o bolta larga ce are o poarta de lemn, masiva. In turnul clopotnitei se afla 4 clopote, avand intre 300 si 1000 de kg. Pe trei dintre ele este trecut numele domnitorului Brancoveanu.
La inceput manastirea a fost de calugari, dar din 1872 a devenit manastire de maici. In fiecare an trec pe aici peste 60.000 de turisti, dar cel mai mare pelerinaj are loc in timpul Pastelui.
Charles Diehl, specialist in arta bizantina, o considera "Le plus beau de toute Roumanie". In anul 2005, in una din chiliile manastirii a fost cazat timp de 3 zile chiar Printul Charles al Marii Britanii.
Manastirea Horezu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Oltului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Baile Govora
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.