Baile Herculane, Informatii despre Baile Herculane

Baile Herculane

Baile Herculane


Localitate din judetul Caras Severin (zona turistica Valea Cernei)



Baile Herculane este cea mai veche statiune din Romania si una dintre cele mai vechi din lume fiind cunoscuta inca de pe vremea romanilor. Prima mentiune dateaza din anul 153 e.n.

Statiunea, integrata in Parcul National Valea Cernei-Domogled, este situata in sud-vestul Romaniei (Judetul Caras-Severin), pe Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti in est si Muntii Cernei in vest, la 41 km nord-vest de Municipiul Drobeta -Turnu Severin.

Statiunea dispune de locuri de cazare in marile si modernele hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici intr-un cadru agreabil, precum si camping in interiorul sau in afara statiunii. Multiplele mijloace de recreere si divertisment, restaurant, baruri, terase de vara, bazine de inot cu apa termala, sauna, masaj, biliard, etc., precum si posibilitatile de drumetie si excursii in statiune si pe valea Cernei, constituie o atractie in plus pentru vizitatorii orasului statiune balneara Baile Herculane.

Herculane este recomandata pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative, al bolilor inflamatorii sau subarticulare, al bolilor sistemului nervos periferic, precum si pentru tratamentul unor boli ginecologice, respiratorii, ORL, dermatologice, obezitate etc.).

Caile de acces in statiune sunt multiple.
Rutier: 5 km fata de DN 6 (E 70) ce leaga vestul tarii de Bucuresti
Feroviar: calea ferata internationala Bucuresti - Timisoara - Budapesta, gara Herculane.
Aerian: Cele mai apropiate aeroporturi: Caransebes (80 km), Craiova (160 km) si Timisoara (170 km, aeroport international).

Istoria spune ca imparatul romanilor, Traian, a pornit sa cucereasca tara de peste Dunare, locuita pe vremea aceea de daci, iar in drumul sau a descoperit un loc minunat cu munti inalti, rauri repezi si ape tamaduitoare ce izvorau din inima pamantului.

Vazand frumusetea acestui loc, romanii construira aici temple, bai, monumente si statui pe care le inchinara zeului Hercules, de unde si numele sub care azi cunoastem acest loc.
Locul deveni atat de faimos incat toti nobilii romani veneau aici sa isi lecuiasca bolile la apele lui Hercules.
Insa, dupa ce Aurelian si-a mutat trupele la sud de Dunare, statiunea a decazut, multe secole fiind lasata in paragina.

Timpul a trecut, iar in anul 1718, zona a intrat sub stapanirea austro-ungarilor, acestia dand ordin sa se modernizeze baile, drumurile, construind noi cladiri in stil baroc, specific acelor timpuri.

Pe aceste meleaguri au ajuns mari personalitati ce ziceau ca Baile Herculane ar fi cea mai frumoasa statiune de pe continent. (imparatul Iosif al II-lea, imparatul Francis I si imparateasa sa, imparatul Franz Josef si a lui imparateasa Elisabeta – Sissi).

In anul 1847, principele mostenitor Carol dona statuia lui Hercule, care se instala in inima statiunii, in locul unei fantani de marmura rosie, devenind simbolul statiunii.

Din scrierile unui calator aflam din 1855 aflam ca: "Putine sunt locurile de imbaiat care se pot mandri cu un cadru natural atat de frumos ca aici; nimic nu poate fi mai frumos decat peisajul ce se vede pret de cateva mile prin valea unde exista o poteca facuta de om prin padure. Si sunt si munti pe care sa te cateri, o pestera a hotilor pe care sa o explorezi, o cascada pe care sa o vizitezi si multe multe alte locuri minunate pe aici".






Factori de cura si indicatii terapeutice Baile Herculane


Afectiuni tratate

Cea mai veche statiune balneara din Romania, datand din vremea romanilor, cand purta numele de "La apele sacre ale lui Hercule" (atestata documentar ca statiune in anul 153 e. n.) este cunoscuta pentru efectele terapeutice ale apelor sale termale, sulfuroase, cu sodiu, calciu, magneziu, oligotermale, usor radioactive, bune atat pentru cura interna cat si externa.

Date fiind temperatura ridicata a acestor ape minerale (38-60°C) cat si gradul lor variat de mineralizare (3166-7426 mg), acestea au un efect fiziologic complex si o valoare terapeutica fara egal.

Incepand cu 1948 statiunea a cunoscut o dezvoltare sustinuta, devenind o statiune de rang national, cu regim permanent, recomandata pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative (artroza, poliartroza, spondiloza etc.), al bolilor inflamatorii (spondilita) si diartrozelor (tendonita, tendomiosita, periartrita scapulohumerala), al bolilor sistemului nervos periferic (pareze, paralizii), precum si pentru tratamentul unor boli asociate (ginecologice, respiratorii, ORL, dermatologice, obezitate etc.). Instalatii balneare moderne care asigura hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, sali de gimnastica, sauna etc.

Tratamente cu Pell-Amar (un complex mineral extras din namol sapropelic) si cu Boicil forte (extras din ierburi).



Muzee si galerii Baile Herculane


Muzeul de Istorie

Daca va petreceti sejurul la Baile Herculane, nu trebuie ratate vizitele la Muzeul de Istorie (prezinta documente referitoare la istoria statiunii, pietre votive din timpul romanilor, diferite alte materiale arheologice, monede antice, piese de ceramica, podoabe, inscriptii, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme, piese de harnasament) si Statuia lui Hercules.



Cai de acces Baile Herculane


Cum ajungi la Baile Herculane

Peisajele ce insotesc drumul pana la Baile Herculane sunt de vis, turistii facand numeroase popasuri pentru a admira in voie frumusetile atat de rare din Romania. Asadar, cel mai indicat mijloc de transport pentru Baile Herculane il reprezinta masina. Rutele de acces sunt E70 Timisoara - Lugoj - Caransebes - Mehadia - Toplet - Drobeta Turnu Severin sau DN67D Targu Jiu - Baia de Arama - Obarsia Closcani - Baile Herculane, apoi intersectie cu E70 la cativa km de Baile Herculane.

Turistii care vor sa admire frumusetile Romaniei din tren, CFR pune la dispozitia calatorilor numeroase rute. Astfel, in Gara Baile Herculane trece inclusiv garnitura de tren international Bucuresti - Timisoara - Budapesta.

In Baile Herculane se opresc absolut toate trenurile: intercity, express, rapid, accelerat, personal, cu punct de plecare din toate orasele importante ale Romaniei.




Activitati turistice Baile Herculane


Drumetii, trasee montane, sporturi de iarna

Chiar daca Baile Herculane este o statiune ce se adreseaza cuplurilor mature, zona este perfecta si pentru tinerii care adora sa faca drumetii. Baile Herculane este punctul de plecare al unor excursii ce isi propun sa prezinte turistilor cele mai frumoase aspecte ale statiunii.

Cele mai frumoase trasee montane sunt: Piata Hercule - Hotel Roman - Cascada Cernei - strandul 7 izvoare calde (2-3 ore), 7 izvoare calde - Piatra Banitei - Culmea Bolvasnitei (2 ore), Baia Diana - Izvorul Munc - Varful Ciorici (2-3 ore), Fabrica de var - Valea Prolaz - Cheile Feregari – Creasta (4 ore), Hotel Cerna - Crucea Alba - Valea Jelarau - Poiana Musuroane (5 ore) si Hotel Cerna - Crucea alba - Grota lui Serban - Varful Domogled (8 ore).

Poze din Baile Herculane











Vezi toate pozele din Baile Herculane
© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site