Nu foarte departe de Sighetul Marmatiei, la iesirea din localitatea Barsana se afla Manastirea Barsana. Aceasta a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1390, fiind date indicatiile geografice: la granita dintre Barsana, Nanesti si Cornesti. In anul 1711 a fost ridicata o noua manastire pe Valea Slatinii, ulterior fiind modificata in repetate randuri.
Actuala locatie a manastirii dateaza din anul 1993, fiind un complex monahal construit din lemn si piatra. Complexul este decorat in stil neomaramuresean, impletind stilul traditional cu inflexiuni de modernism si monumentalitate. Biserica detine un turn inalt de 57 de metri.
Ansamblul monahal este construit din lemn, in traditia locala, numai cu mesteri din Barsana, sub indrumarea arhitectului Cordos Dorel. Acesta cuprinde: poarta maramureseana, turnul-clopotnita, biserica (12 x 12.20 metri si inaltime de 57 metri), altarul de vara, casa cu chilii si paraclis (pe mai multe niveluri), casa mesterilor, casa artistilor si mai nou muzeul care ofera o imagine de ansamblu asupra istoriei, culturii si civilizatiei maramuresene.
Manastirea Barsana este printre cele mai cunoscute obiective religioase si turistice din zona Maramuresului, fiind vizitata de zeci de pelerini din toata tara, cu ocazia unor sarbatori si nu numai.
Manastirea Barsana este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Barsana
, la pensiunile si vilele din apropiere.