Situl arheologic Pestera Cuciulat este situat pe teritoriul satului Cuciulat, Valea Somesului, intr-o fosta cariera de calcar. Pestera a fost descoperita in anul 1978, de o echipa de speologi amatori din cadrul Clubului Emil Racovita, de pe langa Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa" din Bucuresti.
Au fost descoperite mai multe desene rupestre, datate in paleolitic. Picturile descoperite sunt cele mai vechi maifestari de acest gen din sud - estul Europei. Cea mai vizibila si cunoscuta reprezentare este cea a siluetei unui cal, avand dimensiuni de 24,5 cm lungime si 12,5 cm inaltime. Alte descoperiri sunt: imaginea unei feline, silueta unei fiinte umane si o figura ce seamana cu o pasare, descoperire ciudata, deoarece pasarile sunt slab reprezentate in arta parietala paleolitica.
Pestera Cuciulat este astfel singura descoperita pana acum in tara noastra care a conservat o pictura in stil naturalist si in maniera realismului paleolitic al artei animaliere specifice acestei perioade.
Sursa
Situl arheologic Pestera Cuciulat este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Situl arheologic Pestera Cuciulat
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Benesat