Manastirea Sfantul Sava se afla in comuna Berzunti, judetul Bacau, cuprinsa intre vaile Trotusului si al Tazlaului.
Proprietatea schitului a fost intarita in anul 1828 de domnitorul Ioan Sturdza-Voievod, punand in stapanirea Schitului Savu pamanturile dintre hotarele Cernului, Mazanestilor si Bucsestilor.
Primul staret pe care l-a avut biserica de la poalele muntelui a fost ieromonahul Varlaam, dar cel care a fost fondatorul noului locas de inchinare a fost ieroschimonahul Vasile, al carui mormant se afla in naosul bisericii actuale.
Ca multe alte biserici si manastiri, in anul 1960 a fost desfiintata de comunisti, calugarii fiind obligati fie sa plece in lume, fie sa se duca la alte manastiri. A fost redeschisa in anul 1990 si a fost inaltata in timp.
In anul 1988, anul redeschiderii, locasul era deja o ruina. In biserica geamurile erau sparte, ploua prin acoperis, chiliile erau darapanate iar curtea schitului devenise loc de pasune pentru animalele satului. Ramasese o camaruta langa bucatarie unde, cel chemat de Bunul Dumnezeu sa dea viata asezamantului monahal de astazi, ieromonahul Arsenie Voaides, se adapostea noaptea sau pe vreme rea.
Reconstructia propriu-zisa a acestei manastiri a inceput dupa anul 1990. Biserica a fost impodobita cu o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul in brate. De mult ajutor s-au bucurat cei care s-au rugat la aceasta icoana. Marturii ale celor din manastire dar si ale credinciosilor, dovedesc ca este grabnic ajutatoare, aceasta icoana este de o deosebita frumusete.
Pictura icoanei a fost realizata la Iasi iar imbracamintea din metal argintat si aurit a fost realizata la atelierele de la Targu Neamt. Icoana asezata intr-un tron de stejar sculptat te intampina la intrarea in pronaosul bisericii.
Sursa
Manastirea Sfantul Sava este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Berzunti
, la pensiunile si vilele din apropiere.