Cheile Bicazului sunt chei formate pe cursul superior al raului Bicaz, modelate in calcarele triasic – jurasice ale versantului central-estic al masivului Hasmas (Carpatii Orientali).
Sunt situate intre statiunea climaterica Lacul Rosu, in amonte si comuna Bicaz – Chei, in aval (8 Km lungime). Sunt strabatute de o sosea modernizata care face legatura intre Moldova si Transilvania, prin pasul Bicaz.
Valea Bicazului este strajuita in sectorul cheilor de mai multe inaltimi izolate, cu pereti abrupti (300 – 400 m) numite local “Pietre” : Piatra Altarului (1121 m alt) are numele legat (conform legendei) de ceremoniile de cult de pe vremea dacilor liberi; Piatra Arsitei aminteste de un cumplit incendiu de acum cateva secole, Piatra Glodului etc.
In zona centrala a cheilor, in amonte de confluenta raului Bicaz cu Bicajel se afla "Gatul iadului", partea cea mai impresionanata, cu pereti foarte abrupti si apropiati unul de altul, cu aspect de canion, incat razele soarelui nu ajung niciodata pana la oglinda apei raului.
Regiunea Cheile Bicazului este declarata rezervatie complexa geologica, floristica si faunistica (955 ha), cele mai interesante plante fiind vulturica de Pojorata (Hieracium pojoritense), firuta endemica (Poa rehmanni) etc.
Frecventata zona turistica si principalul loc de practicare a alpinismului.
Cheile Bicazului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Ceahlau Bicaz, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Bicaz
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.