Biserica Evanghelica din Bistrita este amplasata in centrul orasului si este cel mai reprezentativ monument de arhitectura de la inceputul Renasterii.
Sub zidurile actualei biserici se afla fundatiile lacasului de cult ridicat de primii colonisti, cel dintai fiind rezultatul unei transformari aproape integrale.
In a doua jumatate a secolului al XIV-lea s-a zidit biserica noua, o bazilica cu trei nave. Ulterior, biserica a fost reconstruita in stilul unei bazilici gotice: navele sunt despartite prin stalpi octogonali, care au luat, odata cu refacerea boltilor din veacul al XVI-lea, in partea superioara o forma cilindrica.
Altarul baroc al Bisericii Evanghelice a fost donat de judele cetatii Bistritei Johann Klein von Straussenburg si renovat in anul 1701. El reprezinta scene din viata lui Hristos: Nasterea, Cina cea de taina, Rastignirea, Invierea si Inaltarea la cer.
Turnul se ridica pe un patrulater neregulat, inaltimea este de 75 metri iar zidurile sunt groase de peste de 2 m dar se subtiaza spre nivele superioare. Este cel mai inalt turn de biserica din Transilvania. Accesul in turn se poate face pe o scara ingusta cu 191 trepte de piatra. Turnul este acoperit cu un coif piramidal inalt, cu patru turnulete la colturi, invelite in tabla.
Sursa
Biserica Evanghelica din Bistrita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Bistrita
, la pensiunile si vilele din apropiere.