Borsec (jud. Harghita) este o statiune balneoclimaterica cu traditie, situata la o altitudine de 900 m in depresiunea intramontana cu acelasi nume din Carpatii Orientali, inconjurata de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Giurgeu si Muntii Ceahlau. Statiunea se afla la 120 km de Piatra Neamt, 28 km de Toplita, 130 km de Tg. Mures, 91 km de Bicaz, 125 km de Miercurea Ciuc si 186 km de Brasov.
Recunoasterea internationala a calitatilor terapeutice a apelor sale minerale a fost confirmata prin acordarea unor importante distinctii pe plan international – medalia Targului International de la Viena (1873), medalia de argint si diploma de onoare la expozitiile organizate in 1876 la Berlin si respectiv, Trieste, diploma de onoare a Expozitiei de la Paris (1878).
Apele din zona sunt: carbogazoase, bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, hipotone, usor sulfuroase cu efect curativ asupra unor afectiuni precum cele ale: aparatului digestiv (stomac, intestine, cai biliare), rinichilor si a vezicii si cailor urinare, precum si asupra sistemului circulator periferic. La Borsec se trateaza dureri musculare, articulare – reumatice, post – traumatice, afectiuni cardiovasculare, endocrinice, dermatologice, ORL etc., prin proceduri de fizioterapie: ionizari; galvanizari; curent dinamic; aerosoli; curent interferential; ultrasunete; raze ultraviolete si inflarosii; bioptron; electropunctura; vibromasaj; bai cu plante, bai cu peria, afuziuni, bai CO2; masaj.
Obiective turistice:
- Sapte Izvoare, aflat la circa 1500 m de centrul statiunii. Denumirea vine de la numarul izvoarelor care alimenteaza statiunea cu apa potabila. Distanta pana la acest obiectiv se parcurge in circa o jumatate de ora. Drumul nu este marcat, fiind larg, clar orientat, inscriindu-se intr-o poiana deschisa marginita in partea de vest de o padure.
- Poiana Zanelor si “cariera de travertin”, situate la cca 400 m de centrul statiunii, distanta putand fi parcursa intr-un sfert de ora. In drum se gasesc izvoarele 10 si 11 pentru cura interna, precum si stadionul cu amenajarile sportive respective.
- Grota Ursilor (situata la circa 1200 m fata de centrul statiunii), un ansamblu de goluri adanci formate prin fenomenul de eroziune naturala a rocilor sub actiunea apelor de infiltratie (fenomen carstic).
- Pestera de Gheata. Este o adancitura intunecoasa intre doua stanci separate tot prin eroziune ca si Grota Ursilor, de aceeasi spectaculozitate si maretie.
- Izvorul Stravechi (Mofeta), unul dintre cele mai vechi izvoare de cura din statiune, situat pe drumul spre Pestera de Gheata.
- Izvorul Pierre Curie, aflat la o distanta de cca 1800 m de centrul statiunii, este izvorul cu cea mai radioactiva apa minerala din statiune.
- Cetatea Bufnitelor, aflata la circa 2500 m de centrul statiunii, pe o panta abrupta si inalta. Aici pot fi vizitate ruinele unor constructii militare din primul razboi mondial.
Trasee montane locale:
Centrul statiunii – Muntele Faget (1305 m) – distanta de parcurs cca 3200 m din centrul statiunii. Centrul statiunii – Piciorul Fagetelului (900 m) – distanta fata de centru este de cca 2850 m. Centrul statiunii – Muntele Arcoza (1224 m) – distanta de cca 3000 m de centrul statiunii.
Statiunea Borsec este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Statiunea Borsec
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Borsec