Biserica Sfantul Bartolomeu este cel mai vechi monument istoric din Brasov, datand din anul 1233. Este situata pe str. Lunga, nr. 251, fiind cunoscuta si sub denumirea de Biserica celor trei orfane. Conform legendei, acestea si-au donat lasat mostenire avutiile bisericii, urmand sa fie ingropate sub altar.
Din punct de vedere arhitectural, biserica apartine stilului cistercian, adica stilului romanic tarziu, imbinat cu stilul gotic. Partea originala, ramasa intact cuprinde corul si incaperile adiacente acestuia, inclusiv cele doua capele patrate cu care se inchid, spre rasarit, bratele transeptului. Planul bisericii este similar cu cel de la Carta, singura diferenta fiind ca acesta dispune de trei nave patrate. In partea vestica sunt doua turnuri, desi doar unul este executat in intregime, fiind prabusit in cutremurul din anul 1822. Turnul de astazi a fost construit in anul 1842.
Altarul bisericii a fost ridicat in anul 1791, avand o strana veche ce dateaza din anul 1683.
In interiorul zidului de aparare se adaposteste cimitirul enoriasilor sasi din Bartolomeu. Anual, de mai bine de 500 de ani, in duminica dinaintea zilei de 24 august (ziua Sf. Bartolomeu) se organizeaza pelerinaje, comunitatea saseasca fiind dornica sa sarbatoreasca aceasta sarbatoare. Slujba este urmata de dansuri festive si cantece populare germane acompaniate de fanfara.
In prezent, in incinta bisericii functioneaza un muzeu etnografic cu peste 1.500 de obiecte, donate de emigranti. Aici sunt expuse obiecte caracteristice gospodariilor sasesti: tesaturi, mobilier, port sasesc, unelte etc.
Biserica Sfantul Bartolomeu din Brasov este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Brasov
, la pensiunile si vilele din apropiere.