Apasati pe imagini pentru vizualizare
Treptele lui Gabony spre Varful Tampa este un traseu turistic ce incepe din fata magazinului Star. Cotim la stanga (sud-est), urcand 80 m pe strada Dobrogeanu Gherea pana la intersectia in care se afla un stalp indicator (580 m altitudine). Mentinand directia, urcam pe trotuarul cu trepte din stanga strazii si trecand pe langa Bastionul Funarilor ajungem in Aleea Filimon Sarbu (Promenada Tampei).
Din Aleea Filimon Sarbu cotim la stanga, conform indicatorului de langa poarta care o inchide spre est si intalnim primele semne ale marcajului. Din cele trei alei (cu pietris) care se desprind pornim pe cea din dreapta (spre est) urcand usor prin padurea de foioase de la poalele Tampei. In mai putin de 10 minute incepem sa urcam in serpentine. Continuam pe alee pe curba de nivel, mentinand directia generala est. Dupa 30 de minute ajungem la o bifurcatie cu stalp indicator (660 m altitudine).
Cativa pasi mai sus de stalpul indicator, din bifurcatie, se afla o banca de piatra (Banca lui Alesius) de unde incepe, de fapt, Drumul Treptelor (cunoscut si sub numele de Drumul Scarilor sau Treptele Gabony).
Pe treptele sapate in calcar se urca un versant abrupt pana la o mica platforma de pe care se deschide o frumoasa panorama asupra orasului. In timpul iernii acest sector este dificil de strabatut.
Dupa 10 minute de urcus intalnim un alt punct de belvedere cu un unghi de vedere mai ingust datorita copacilor. Urcand in continuare pe poteca, iesim din padure si ajungem in marginea pajistii de pe versantul sud-estic al Tampei declarata rezervatie floristica si ocrotita prin lege. Expozitia si înclinarea sa puternica, calcarul pe care este dezvoltat ii confera un accentuat caracter stepic, caracter ilustrat si de vegetatie: colilia (Stipa pulcherrima, S. capillata), iacintul salbatic (Hyacinthella leucophea), planta foarte rara la noi si altele. Si aici, in marginea pajistii, gasim un punct bun de belvedere: la stanga (sud-est) se desfasoara Piatra Mare, ceva mai la dreapta (sud), Postavarul, sub noi Valea Cetatii, iar in zare, la stanga (sud-est), in ultimul plan - Ciucasul.
Urcand moderat spre sud-vest pe culmea ingusta a Tampei spre dreapta apare orasul, Tara Barsei si o parte din muntii inconjuratori (Persani si Baraolt). Urcusul devine tot mai lin; traversam un mamelon si dupa 50 de minute de la Banca lui Alesius ajungem in inseuarea in care este situata cladirea statiei telecabinei si restaurantul Panoramic. Aici este intalnit drumul ce urca din Valea Cetatii. Fie ca ocolim proeminenta stancoasa din sud-vestul cladirii pe la stanga (prin sud-est) pe drum, fie ca o traversam pe o poteca, in cateva minute ajungem in inseuarea urmatoare unde intalnim Drumul Serpentinelor (triunghi rosu). Urcand pe poteca, spre sud-vest, in mai putin de 5 minute ajungem in varful Tampa (955 m), de unde poate fi admirat orasul si imprejurimile sale.
Treptele lui Gabony spre Varful Tampa, Brasov este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Treptele lui Gabony spre Varful Tampa, Brasov
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Brasov
Coordonate GPS: 45.637417,25.59926
Muzeul de Etnografie esti situat intr-o cladire de pe B-dul Eroilor, nr. 21A, din Brasov.
Cladirea dateaza din anul 1902 si gazduieste un spatiu consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilv
Casa memoriala Stefan Baciu este asezata pe strada Gh. Baiulescu nr. 9 din Brasov.
A fost construita intre anii 1930 -1932 pe baza planurilor arhitectului Coloman Halasz, in stil modernist interbelic
Braşovul e un oraş frumos, plin de istorie şi de clădiri frumoase. Muzeul “Prima Şcoală Românească” din această localitate îndeplineşte singur aceste caracteristici, prin clădirea sa p
Rezervatia Naturala Stejerisul Mare, denumita si Coltii Corbului Mare (datorita corbilor care se gasesc aici), este situata in sud-vestul depresiunii Barsei, pe culmea Stejerisului. A fost declarata r
A fost construit la mijlocul laturii de sud a zidului Cetatii Brasovului pe versantul nordic al dealului Tampa.
Zidurile sunt groase de circa 2 metri. Sunt construite din caramida si piatra, asezate
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.