Cunoscuta familie Mocioni din Banat a detinut mai multe proprietati impresionante in Banat, a doua ca marime fiind Castelul Mocioni din Bulci, comuna Bata, la cativa km de Capalnas.
Asezat intr-un parc superb de pe malul Muresului, Castelul Bulci este o constructie impozanta, cu o arhitectura interesanta. Pe doua dintre fatadele cladirii se gasesc doua terase cu blazoanele familiei sculptate din relief, ce s-au pastrat foarte bine in timp, dupa stricaciunile produse de Al Doilea Razboi Mondial.
Corpul central al castelului adaposteste o sala de arme cu un seminueu frumos lucrat. Nu aveti cum sa ratati frumoasa biserica de langa castel ce a fost zidita de Antoniu Mocioni de Foen sau scoala pentru copiii din sat, construita tot de acesta.
Ridicat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, Castelul Bulci a suferit modificari in timp, capatand aspectul initial in anul 1860. A fost mostenit de Zeno (1842-1905), platindu-i in schimb fratelui sau Victor (care si-a petrecut viata in strainatate) o renta anuala de 10.000 florini aur.
Castelul a cunoscut o inflorire in timpul ultimilor sai proprietari: Antoniu si fiul sau adoptiv Ionel Mocioni-Starcea, aici venind deseori la vanatoare regele Carol al II-lea, al carui maestru de vanatoare era Antoniu. Erau amenajate camere speciale pentru regina mama Elena si pentru regele Mihai I, care in anul 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Starcea, achizitioneaza castelul contelui Huniady de la Savarsin, aflat in apropierea domeniilor Mocionestilor.
In anul 1949 castelul de la Bulci a fost nationalizat, ulterior fiind amenajat aici un preventoriu TBC, utilitate pe care o are si in prezent.
Castelul Bulci sau Mocioni este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Castelul Bulci sau Mocioni
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bulci