Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman
Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman vezi pe harta Crucea Eroilor Neamului de pe Caraimanvezi pe harta

Informatii despre Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman

Localizare: Valea Prahovei > Busteni Subcategorie: Monument

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman
Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman
Apasati pe imagini pentru vizualizare
La o altitudine de 2.291 m, pe Muntele Caraiman, a fost asezata o cruce, in cinstea eroilor neamului cazuti in Primul Razboi Mondial. Crucea a fost construita intre anii 1926-1928 si este cunoscuta si sub denumirea de Crucea de pe Caraiman.

Monumentul istoric este unic in Europa, in special prin altitudinea la care este amplasat, dar si prin impunatoarea inaltime de 28 m. (A fost desemnat de catre Guinness World Records ca fiind cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan).

Lucrarile de constructie au fost demarate la initiativa Reginei Maria si Regelui Ferdinand I al Romaniei, in memoria eroilor ceferisti cazuti la datorie in timpul razboiului, in luptele impotriva Puterilor Centrale.

Crucea este executată din profile de otel, fiind montata pe un soclu din beton armat placat cu piatra, inalt de 7,5 m. In interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial generatorul de energie electrica ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Pentru ridicarea monumentului a fost mobilizat un numar mare de tineri. Materialele necesare constructiei au fost transportate cu trenul pana la statia CFR Busteni iar de aici cu care cu boi pe ruta Busteni - Sinaia - Vf. Paduchiosul - Vf. Dichiu - Platoul Bucegi - Vf. Caraiman, iar restul materialelor cu funicularul Fabricii de Hartie Busteni, de pe Valea Jepilor pana in Cantonul Schiel - pe Platoul Bucegi. De acolo au fost duse pe carari inguste cu caii si magarii pana in varful Caraiman.

O caruta putea face intr-o saptamana doua-trei transporturi, muncitorii recompensati cu bani, cateva brate de fan si hrana.

Inainte de instalarea regimului comunist, crucea era iluminata doar in noaptea sarbatorii Sfintei Maria Mare si de Inaltarea Domnului, cand este Ziua Eroilor.

In prezent, Crucea de pe Caraiman este iluminata de 300 de becuri, fiind vizibila din localitatea Busteni, care se afla la baza muntelui si nu numai.

La Crucea Eroilor Neamului se poate ajunge direct din Busteni, cu telecabina Budteni-Babele (12 minute) sau urcand pe traseul turistic marcat Jepii Mici (4 ore/4 ore si jumatate; accesibil doar vara). Se mai poate ajunge cu telecabina Pestera-Babele (8 minute) sau urmand traseul cu marcaje turistice de la Piatra Arsa (1 ora si jumatate), respectiv Varful Furnica - Telecabina Cota 2000 (2 ore si jumatate) sau pe traseele turistice marcate de la cabana Omu.


Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Busteni

Coordonate GPS: 45.4160957,25.4975681




Vezi si alte obiective turistice din Busteni

Traseul turistic Busteni (1000 m)/ Statie telecabina - Poteca Urlatorilor - Cantonul Jepi (1950 m) - Cabana Caraiman (2025 m)(prin Jepii Mari) Durata: 4,5 h - 5 h Dificil Inchis iarna Triunghi alba
Blocurile muncitoresti (Fabrica de hartie Busteni) se afla pe Lista monumentelor istorice din judetul Prahova, ce sunt inscrise in Patrimoniul cultural national al Romaniei. Edificiul dateaza din anul
In parcul Schiel (zona telecabinei Busteni) am amenajat un poligon pentru a te bucura de TIR cu arma sau arcul, sau poate o tura de OffRoad sau Paintball? Adresa: Str. Telecabinei, Busteni, Romania
Partia de ski Valea Gaura este situata pe teritoruil administrativ al localitatii Busteni, judetul Prahova. Are urmatoarele caracteristici: grad de dificultate mediu, lungime 800 m, diferenta de nive
Busteni - Cascada Urlatoarea (1.100 m) Marcaj: Punct Rosu Durata: 1,5 ore Traseu lejer. Sursa foto: Tiia Monto/Wikipedia


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site