Manastirea Barnova este situata la 10 km sud-est de Iasi, in comuna cu acelasi nume. Este manastire de calugari si are hramurile Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.
Manastirea Barnova a fost construita intre anii 1626-1666 de catre cei doi intemeietori ai sai, voievozii moldoveni Miron Bamovschi si Eustratie Dabija, pe locul unei vechi biserici de lemn, care data din 1603 si care avea hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.
Ansamblul Manastirii Barnova a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004 si este alcatuit din 5 obiective: Biserica "Sf. Gheorghe" - datand din perioada 1626-1629, Chiliile - datand din anul 1728, Ruinele din incinta - datand din secolul al XVII-lea, Turnul de la poarta - datand din secolul al XVII-lea, Zidul de incinta - datand din secolul al XVII-lea.
Ascunsa in codrii seculari ai Iasului, incinta Manastirii Barnova este protejata de ziduri inconjuratoare de aparare, cu metereze.
Fiind construita in stilul Galatei, in plan triconc, cu doua turle, din care una masiva, deasupra pridvorului si alta mai subtire, octogonala, biserica are o infatisare exterioara mareata. La bisericile lui Miron Barnoschi-Movila apare turnul-clopotnita lipit de biserică, amplasat deasupra pridvorului, pentru prima data in Moldova. Turla de deasupra pridvorului este un element de fortificatie, avand la primul etaj o tainita in care puteau fi ascunse odoarele bisericii la vreme de primejdie si la etajul al doilea o incapere cu rol de aparare, avand practicate in ziduri metereze pentru tras cu pusca. In aceasta turla se intra printr-o usa secreta, ascunsa in epoca de spatarul unei strane bisericesti din pronaos.
Manastirea Barnova este inconjurata de un zid de incinta construit din piatra de circa 5 metri inaltime. Zidurile inconjoara manastirea din toate partile, avand o forma de patrulater.
Exista doua cai de acces pentru intrarea in manastire: pe sub turnul clopotnita de pe latura de est si printr-o poarta de mici dimensiuni practicata intr-un turn de pe latura de vest, boltita sub un arc de piatra.
In incinta manastirii se afla niste ruine ale unor beciuri construite in secolul al XVII-lea. Tavanul beciurilor este boltit, el fiind confectionat din piatra. Beciurile au fost descoperite dupa cateva lucrari de restaurare pentru a fi mai bine puse in valoare insa exista pericolul ca acestea sa se surpe fiind complet neprotejate,
In interiorul bisericii in spatele pridvorului, se afla o cripta, oper a sculptorului V. Scutari, cu un frumos monument funerar deasupra ei. Aici au fost inmormantati preotul Gheorghe Mireuta (1835-1908) si sotia sa, presvitera Efrosina.
Sursa
Manastirea Barnova este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Butea
, la pensiunile si vilele din apropiere.