Cetatea Taraneasca din Calnic reprezinta resedinta greavilor sasi de aici, mentionati inca din anul 1267. Aceasta cuprindea prima incinta, un edificiu patrulater sub capela actuala, istoricii presupunand ca acesta era de fapt un altar rectangular al capelei.
Donjonul actual, numit si Turnul Siegfried, a fost ridicat in jurul anului 1272, avand o forma dreptunghiulara, avand o inaltime de 14 m. La parter detine o pivnita boltita in semicilindru, modelul boltit fiind intalnit si la primul etaj al cladirii.
Cercetarile arheologice au descoperit ancadramentul bipartit al unei ferestre ce atesta o faza gotica timpurie, avand cate trei lobi in fiecare dintre cele doua parti. Arheologii asociaza aceste descoperiri cu a doua jumatate a secolului al XIII-lea.
In urmatorii ani este ridicata o a doua incinta, in escarpa vechiului sant, iar donjonul este inaltat cu inca un etaj. Este ridicata o barbacana si un turn bastion in forma de potcoava, precum si prima curtina primara.
Biserica
Nu la mare distanta de cetatea taraneasca se afla fosta casa parohiala evanghelica, construita in secolul al XVI-lea si marita in 1779. De la ea se ajunge la Biserica din Deal, inconjurata de un cimitir. Arheologii presupun ca ar fi fost construita in secolul al XIII-lea, insa structura din prezent dateaza din secolul al XV-lea, fiind marcant modificata in secolul al XIX-lea. Din aceasta cauza, edificiul pastreaza astazi un aspect neogotic.
Fortificatia
Donjonul este inconjurat de o incinta ovala cu doua turnuri, unul indreptat inspre sud, iar unul inspre nord, iar in jurul acesteia a fost sapat un sant de apa.
Fortificatia de la Calnic este astazi pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cetatea Taraneasca din Calnic este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Taraneasca din Calnic
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Calnic