Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica de lemn din Ceahlau face parte din monumentele istorice din categoria A din judetul Neamt. Lacasul de cult are hramul \"Zamislirea Sfintei Ana\" si este situat în cimitirul satului.
Vechimea bisericii este de aproximativ 300 de ani, aceasta fiind construita in anul 1730 de catre ardelenii veniti in Moldova pentru a-si pastra credinta. A fost biserica parohiala a comunitatii pana in anul 1963, cand s-a construit o biserica noua, de zid, in apropierea acesteia.
Asezamantul religios are o arhitectura specifica zonei Ardealului datorita faptului ca a fost construit de catre credinciosii de origine ardeleana. Este construita din barne de brad, incheiate la colturi \"in coada de randunica\",iar temelia este din piatra uscata. Un aspect care ii confera unicitate acestei biserici este faptul ca altarul este din forma rotunda.
Un alt lucru care ii confera unicitate este faptul ca pictura interioara a fost realizata direct pe barna. Peretii din altar au fost acoperiti de o panza care a fost ulterior a fost pictata. Aceasta este printre putinele biserici din Moldova cu acest tip de pictura. Din pacate pictura s-a pierdut odata cu trecerea timpului si astfel nu se mai pot vedea decat cateva urme alei acesteia. Usile imparatesti sunt considerate adevarate bijuterii.
Pe langa arhitectura impresionanta, peisajul inconjurator face din aceasta biserica un adevarat obiectiv turistic, din curtea sa putand fi observate dealurile impadurite cu conifere.
Sursa foto: Bogdan Ilieş
Biserica de lemn din Ceahlau este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Ceahlau Bicaz, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica de lemn din Ceahlau
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Ceahlau
Coordonate GPS: 47.043984,25.960858
Manastirea Muntele Ceahlau este situata pe un platou al muntelui, inconjurat de stanci mari. Aproape de manastire se afla cabana Dochia si statia meteorologica Toaca. A fost infiintata in anul 1992 de
Parcul National Ceahlau reprezinta o arie protejata din Muntele Ceahlau, cel mai renumit si mai impresionant masiv din partea centrala a Carpatilor Orientali, situat in centrul acestora. Carpatii Orie
Biserica de lemn din Galu, situata in nord-vestul comunei Poiana Teiului, judetul Neamt, se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Are hramul „Sfantul Gheorghe”, apartine cultului ortodox s
Biserica Pogorarea Sfantului Duh din Ceahlau se afla in comuna Ceahlau, judetul Neamt, in cadrul Palatului Cnejilor si a fost ridicata in anul 1639 Hatmanul Gheorghe, fratele domnitorului Vasile Lupu.
Cu multi ani in urma, un cioban batran, venit de pe la Secu sau Izvorul Alb, obisnuia sa-si pasca oile prin acele locuri pline de verdeata, poposind deseori langa aceasta stanca, mai cu seama in nopti
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.