Zidurile bisericii fortificate din Cisnadioara au fost ridicate in anul 1223, fiind cel mai reprezentativ monument istoric de acest fel din Transilvania.
Denumita si Biserica Sf. Mihail, bazilica a fost intarita cu ziduri de piatra prevazute cu un drum de straja si cu doua turnuri de paza si observatie, actualmente distruse.
Platoul din jurul bisericii este inconjurat de o fortificatie circulara, cetate cu impresionant trecut istoric, fiind una dintre cele mai vechi cetati ardelene. Pe latura nordica a bazilicii a existat un turn amplasat la cativa metri in exteriorul zidului de incinta si unit cu acesta printr-o punte mobila.
Tipic oricarei bazilici, nava centrala este mai inalta decat cele doua colaterale, de care este despartita printr-o pereche de stalpi patrati ce sprijina cate doua arce in plin cintru. Nava este acoperita cu o sarpanta aparenta, iar cele doua nave laterale au bolti semicilindrice. Corul patrat al bazilicii este boltit cu arce frante, iar absida principala, semicircular, are o calota.
Altarul bisericii a fost demontat, pastrandu-se nisa centrala a acestuia, un fragment sculptat, datand din anul 1425, ce o infatiseaza pe Fecioara Maria si care azi se afla la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Biserica fortificata din Cisnadioara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Cisnadioara
, la pensiunile si vilele din apropiere.