In zona Manastur, din apropierea Clujului, pe actuala strada a Primaverii nr. 60, a fost ridicata, incepand cu secolul XI, abatia benedictina "Monasterium Beatae Mariae de Clus", inconjurata cu un zid de aparare.
Aceasta a fost fundatia pe care a fost contruita ceea ce astazi s-a pastrat si este cunoscuta drept Biserica Romano-Catolica Calvaria, cu hramul "Sf. Maria". Ridicata pe o fortificatie elipsoidala formata dintr-un val de pamant inalt, biserica avea santuri de aparare spre sud, est si vest, spre nord existand o panta abrupta naturala.
In timpul unui razboi cu turcii din anul 1787, episcopul Alexandru Rudnai a decis demolarea edificiilor si a bisericii, din care a fost crutat altarul, ce a fost transformat mai tarziu in capela.
Dupa venirea comunistilor in 1948, biserica a fost data Bisericii Ortodoxe Romane, care a folosit-o pana in anul 1990. Intre anii 1991-1994, biserica a fost folosita la comun de catre Biserica Ortodoxa si cea Romano-Catolica, urmand ca din anul 1994 sa devina edificiu al Bisericii Romano-Catolice, ulterior fiind si renovata. Tot atunci, biserica a primit si orga construita in anul 1792 de Samuel Matz din Biertan, adusa de la Biserica Evanghelica din Daia Saseasca.
Accesul se face prin coltul sud-estic al dealului Calvaria, printre cele doua valuri de pamant ridicate pentru aparare. La intrare, pe cele doua valuri, se afla "Capela Calvaria" ridicata in 1831, respectiv clopotnita proiectata de Karoly Kos in 1922.
Biserica Romano-Catolica Calvaria este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.