Apasati pe imagini pentru vizualizare
Infiintat in anul 1859, Muzeul Zoologic este o sectie a muzeului ardelean, ce numara in prezent peste 300.000 de piese. Este adapostit la parterul cladirii in care se afla Facultatatea de Biologie, Biblioteca facultatii, Institutul de Speologie, Centrul de Cineficare al Universitatii si Centrul de Microscopie Electronica.
Planul dupa care a fost construita aceasta cladire este identic cu cel al Institutului de zoologie din Napoli si a fost ridicat in jurul anului 1912. Muzeul face parte din Patrimoniul Universitatii "Babes Bolyai" si este format din mai multe colectii stiintifice de animale (colectia malacologica Niltz, colectia lepidopterologica Franzenau, colectia de izopode Radu etc.).
Ca valoare stiintifica si dupa numarul de exemplare conservate, Muzeul Zoologic se situeaza pe locul al II-lea, dupa Muzeul "Gr. Antipa", din Bucuresti.
Este structurat in 3 sectiuni: expozitia propriu-zisa, ce cuprinde un numar mare de vertebrate si nevertebrate, expuse izolat sau in diorama si microdiorame care reproduc cadrul natural; colectiile stiintifice, ce cuprind peste 300.000 de exemplare de animale (majoritatea insecte) si care sunt accesibile doar specialistilor; si rezerva muzeului, a carui material biologic este expus temporar sau cu care se completeaza expozitia.
O parte din exponate reprezinta fauna exotica, precum: colectia de corali, scoica-de-perle, stele-de-mare, pestele-electric Africa, gainusa de desert, dropia-gulerata, mangusta si multe altele.
Domina insectele, fiind o variatiune de fluturi si larve ce expun etapele elaborarii firului de matase la fluturele-de-matase.
Expozitiile sunt rezultatul muncii de o viata a mai multor cercetatori, o parte dintre acestia fiind cadre didactice sau studenti ai facultatii. In cadrul expozitiei sunt expuse si animale rare, specii disparute sau endemisme ca de exemplu: nautilul, relict din era primara, care se gaseste doar in Oceanul Pacific, asperetele, tuatara, care traieste doar in Noua Zeelanda, porumbelul-evantai, vulturul-barbos si vulturul plesuv. Muzeul a participat la organizarea de expozitii temporare la muzeele din Vatra-Dornei si Targu- Mures si de asemenea la organizarea unei expozitii temporare de reptile vii venita de la Arad.
Muzeul Zoologic Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Zoologic Cluj Napoca
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Cluj Napoca
Coordonate GPS: 46.7654915,23.5799179
Statiunea Belis Fantanele este situata in judetul Cluj, la aproximativ 80 km vest de Cluj-Napoca si circa 30 km sud de Huedin. Este asezata in plin tinut al motilor, la o altitudine de 1.350 m, la int
Palatul Reduta din Cluj Napoca a fost construit pe strada Memorandumului nr. 21 si adaposeste, in prezent, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, fiind una dintre cele mai vechi cladiri a orasului.
Cladi
Parcul Central din Cluj Napoca este situat pe malul raului Somesul Mic si reprezinta unul dintre principalele spatii verzi ale orasului. A fost declarat monument istoric in anul 2010.
Parcul are o ve
Bazinul este situat in Cluj Napoca, in cadrul complexului de natatie Politehnica. Acesta a fost modernizat si este folosit pentru agrement si pentru cursuri de inot pentru incepatori.
Adresa:
Cluj Na
Sinanoga Neologa este un lacas de cult mozaic in municipiul Cluj-Napoca, construit in perioada 1886-1887, in stil maur.
Cunscuta si sub denumirea de Templul Memorial al Deporatilor Evrei, sinanoga a
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.