Teatrul National si Opera Romana si-au deschis portile, odata cu prima reprezentatie in limba romana, la 14 mai 1919, ca expresie a renasterii spirituale care a urmat Unirii Transilvaniei cu Romania din 1918.
Au fost puse in scena de artistii Teatrului National din Bucuresti spectacolele Poemul Unirii de Zaharia Barsan si Razvan si Vidra de B.B. Hasdeu. Oficial, stagiunea Teatrului National a fost inaugurata la 1 decembrie 1919, marcand un an de la Marea Unire.
Cu acest prilej, s-au jucat piesele Poemul Unirii si Se face ziua, ambele de Zaharia Barsan, care a fost si primul director al teatrului. In 2 decembrie 1919, a fost reprezentata intaia premiera a primei stagiuni, drama Ovidiu de Vasile Alecsandri, cu acelasi Zaharia Barsan in rolul titular.
Cladirea adaposteste atat Teatrul, cat si Opera Romana, fiind construita in stil baroc-rococo, cu o capacitate de 1000 de locuri si trei randuri de logie. Sarcina realizarii edificiului a fost dusa la capat de celebra firma constructoare de teatre Helmer si Fellner.
Teatrul National din Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.