Rezervatia naturala Pestera Comana este o rezervatie de tip speologic, situata pe Raul Comana din Muntii Persani. Cu o suprafata de 42 ha, pestera este cel mai cunoscut obiectiv turistic al comunei Comana de Sus.
A fost explorata pentru prima data in anul 1981 si reprezinta drumul subteran al paraului ce isi aduna apele de pe platoul suspendat aflat la sud de Muntele Pestera.
Galeriile pesterii sunt dispuse pe trei nivele, cu o dezvoltare de 2.500 m. Galeria activa are o suprafata mai mica, tavan inecat, cascade. De la aceasta se la ajunge la Galeria Zanelor si Galeria Emilia, unde se pot gasi primele macrocristale de calcit. Primul nivel al pesterii duce la Sala Bradului, fiind unica datorita unei stalagmite albe cu inaltimea de 4,5 m, a bazinelor cu cristale (in forma de bradut) si a scurgerilor parietale. La capatul nivelului se afla Sala Catedralei, impodobia cu coloane, stalgtite, gururi si primele halcite.
Ultimul nivel este format din Galeria Comorilor, cu dimensiuni de 14 m inaltime, fiind bogata in stilolite, cristalicite, cristale de aragonite, plansee suspendate, scurgeri parietale, draperii si bazine cu coloane de calacit.
Rezervatia naturala Comana cuprinde pestera (golul subteran), suprafata de la exterior (parcelele silvice) si o zona de pasune impadurita.
Pestera este valoroasa si din punct de vedere biospeologic, protejand specii precum: amfipodul acvatic hiopgen – Niphargus andropus si liliacul trogofil din specia Mypotis.
Rezervatia Naturala Pestera Comana este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia Naturala Pestera Comana
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Comana
, la pensiunile si vilele din apropiere.