Muzeul de arta populara din Constanta dateaza din anii '60, insa cladirea este din anul 1893 si este monument de arhitectura.
Colectivul de la Muzeul Satului Bucuresti a transferat doua gospodarii specifice zonei Dobrogei, Ostrov si Jurilocva, precum si elemente de tehnica populara: mori de vant de la Sarichioi, Enisala, Valea Nucarilor, Tulcea.
In prezent, muzeul cuprinde colectii de arta populara formate din: ceramica, icoane pe lemn si sticla, metal, port popular, scoarte, tesaturi, textile, podoabe. Obiectele pentru uz gospodaresc din ceramica, lemn, metal se caracterizeaza printr-o mare bogatie tipologica.
Cercetatorii etnografi sibieni au transferat de pe pamantul dobrogean, diverse tipuri de mori de vant, unele cu etaj si balcon, din nordul Dobrogei – Enisala, Dunavat, Frecatei, altele cu aripi din panza, din sudul Dobrogei – Curcani si o fantana cu vartej pe tractiune animala – Chirnogeni, piese unice prin individualitate, pentru România.
Locuitorii din Dobrogea, provenind din alte zone ale tarii cu o bogata traditie, s-au adaptau conditiilor, astfel incat treptat s-au individualizat dincolo de unele aspecte apartinand fenomenului de aculturatie. Astfel, s-au alcatuit colectii de arta populara din Dobrogea, ce au constituit nucleul de patrimoniu al muzeului.
Adresa: B-dul Tomis nr. 32
Program de vizitare: 9:00-20:00 (vara), 10:00-18:00 (iarna)
Sursa
Muzeul de arta populara din Constanta este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Litoral, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul de arta populara din Constanta
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Constanta