Apasati pe imagini pentru vizualizare
Planul inclinat sau "Siclaul", cum il numesc localnicii, reprezinta un obiectiv important al Vaii Zanelor din localitatea Covasna. Este un monument unic al istoriei industriale, reprezentand o instalatie de exploatare forestiera ce foloseste forta gravitationala pentru locomotive.
David Horn a fost cel care a inceput constructia lui in anul 1886, aceasta fiind finalizata de catre baronul Groedel. Partile componente ale Planului Inclinat au fost comandate in Viena, avand o lungime de 1.236 m, iar diferenta de nivel intre cele 2 statii era de 327 m.
Principul de functionare se bazeaza pe forta gravitationala, astfel ca cele doua platforme erau legate cu un cablu, cablul fiind prins in partea superioara a Planului Inclinat de niste roti imense, astfel ca in partea de sus pe platforma se aseza un vagon incarcat cu lemne, iar pe platforma de jos se aseza un vagon gol. Datorita fortei de gravitatie, vagonul incarcat cobora si il tragea in sus pe cel gol.
La mijlocul planului se afla o bifurcatie a sinelor, unde platformele se evitau, iar sus in capat era cabina de comanda si de franare, franarea fiind dirijata din aceasta statie.
In prezent constructia nu este functionala.
Planul inclinat (Siclaul) este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Planul inclinat (Siclaul)
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Covasna
Coordonate GPS: 45.8357697,26.2297897
Covasna este o statiune balneoclimaterica de renume international aflata la o altitudine de 550 -600m, la poalele versantului vestic al Muntilor Bretcului. Mineralizarile din perioada post-vulcanica a
Cascada de sub Siclau este situata in apropierea Planului Inclinat (Siclaul), localitatea Covasna, la aproximativ 100-150 m amonte de uzina de apa.
Desi aceasta nu impresioneaza prin inaltime, este u
Nu departe de centrul orasului, in padurea Miske, se inalta Cetatea Miske sau Cetatea Ilenei Cosanzene. Cadrul natural de basm si legendele din spatele cetatii atrag turistii curiosi din toata tara. C
Valea Zanelor este situata in partea estica a orasului Covasna, fiind un loc preferat al turistilor veniti in aceasta statiune.
In zona se afla si cateva dintre hotelurile mari ale statiunii, iar in
Printre obiectivele turistice cu care se mandreste orasul Covasna se numara si Balta Dracului, simbolul orasului. Aceasta este o eruptie de noroi si gaze (oxizi de carbon si sulf) deschisa pentru publ
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.