Curtea de Arges, Informatii despre Curtea de Arges

Curtea de Arges

Curtea de Arges


Localitate din judetul Arges (zona turistica Muntenia)



Cetate de scaun, prima capitala a Tarii Romanesti, orasul Curtea de Arges are in trecutul sau nepieritor, dovezi de glorie si demnitate si poseda nebanuite comori, atat pentru pasionatul de monumente istorice, pentru amatorul de folclor si arta populara, cat si pentru cei ce doresc sa admire frumusetile naturale ale acestor locuri.

Curtea de Arges este un municipiu din judeţul Arges, Muntenia, Romania, localitatea purtand aura primei capitale a Tarii Romanesti.

Descoperirile arheologice atesta ca, inca din prima epoca a fierului, pe aceste meleaguri traia o populatie daca, condusa de Dromichaites (secolele IV - III î.Hr.).

De asemenea, conform unor sapaturi arheologice efectuate de N. Constantinescu, pe la 1200 aici exista o mica resedinta voievodala si o bisericuta.

Unii specialisti afirma ca tot aici si-ar fi avut curtea Seneslau, conducatorul unei formatiuni statale dupa cum apare pe diploma cavalerilor ioaniti.

Legenda spune ca Negru Voda, coborand din Fagaras, ar fi întemeiat orasul pe la 1290; altii il considerau pe Litovoi drept Negru Voda.

Aici s-a aflat curtea lui Basarab I care, pana la atacul maghiar din 1330, care a dus la probabila distrugere a orasului, s-a mutat temporar la Campulung-Muscel.

Numele actual al orasului incepe ss fie folosit din secolul al XVI-lea, dupa ce Neagoe Basarab ridica aici cunoscuta sa manastire. Pana la aceasta domnie, in Arges si-a aflat resedinta Mitropolia Ungro-Vlahiei, intemeiata aici de Nicolae Alexandru, în 1359.

Orasul Curtea de Arges este localizat in partea de nord a judetului Arges, in depresiunea intracolinara a bazinului superior al raului Arges, la o altitudine de 450 m deasupra nivelului marii, si este inconjurat de dealurile si muscelele sudice ale Muntilor Fagaras.

Suprafata orasului este de aproximativ 75 km², cadrul natural fiind conditionat de prezenta zonei montane din apropiere, care se afla la circa 28 km distanta si care introduce variatie si diversitate.

Este situat la o distanta de 38 km de municipiul Pitesti, la 36 km de orasul Ramnicu Valcea si la 45 km de Campulung.

Fiind situat in zona depresionara, orasul se bucura de clima favorabila, cu temperaturi moderate tot timpul anului si precipitatii relativ abundente; iernile sunt mai putin aspre decat la campie, iar verile sunt în general placute, cu zile însorite.





Cai de acces Curtea de Arges


Cum ajungi la Curtea de Arges

Pentru a ajunge la Curtea de Arges puteti alege ca mijloc de transport autoturismul si veti folosi drumul national 7C din Pitesti, sau in sens invers daca veniti dinspre Sibiu, distanta parcursa fiind de 150 de km, iar de la Bucuresti spre Curtea de Arges de aproximativ 163 km.

Poze din Curtea de Arges





Vezi toate pozele din Curtea de Arges
© 2004 - 2025 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site