Palatul Cnejilor din Ceahlau

Palatul Cnejilor din Ceahlau
Palatul Cnejilor din Ceahlau vezi pe harta Palatul Cnejilor din Ceahlauvezi pe harta

Informatii despre Palatul Cnejilor din Ceahlau

Localizare: Ceahlau Bicaz > Durau Subcategorie: Palat

Palatul Cnejilor din Ceahlau
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatul Cnejilor din judetul Neamt este un monument istoric situat la poalele masivului Ceahlau.

Intai aici a fost o manastire, apoi a devenit curte boiereasca fortificata. Din tot ansamblul de cladiri, a ramas singuratic Palatul Cnejilor, uitat de autoritati. La palat se ajunge dupa un drum de vreo trei kilometri prin satul Schit al comunei Ceahlau. Ruinele a ceea ce a fost candva un palat sunt pe un platou din stanga paraului.

Un singur indicator, la marginea soselei spre Durau, avertizeaza turistii ca acolo incepe drumul spre palat.

Denumirea de astazi a Palatului Cnejilor se trage de la unul dintre fostii sai proprietari, Matei Cantacuzino, care a obtinut titlul de cneaz de la la rusi.
Istoria acestor ruine incepe pe la 1600, pe vremea cand fratele domnitorului Vasile Lupu a hotarat sa zideasca o mica biserica fortificata.

Palatul Cnejilor a fost construit in mai multe etape: intai, turnul clopotnita este lipit de cladirea bisericii, apoi se construieste un zid de incinta din piatra. Ulterior, vistierul Toderascu Cantacuzino inalta zidurile si construieste patru turnuri rotunde si cladiri de locuit.

Familia de nobili a Cantacuzinilor, care ia in stapanire biserica la moartea intemeietorului, va extinde fortificatiile si va adauga beciuri si tuneluri pe sub munte destinate fugii in caz de atac.

In 1838, Cantacuzinii construiesc un mic palat. Insa acesti nobili nu stiau sa isi pastreze avutul si traiau regeste, aruncand cu galbenii. Asa incat viata frumoasa la palat nu a durat mult, proprietarii au facut multe datorii si palatul a fost scos la licitatie, fiind cumparat de familia Sturdza.

Cantacuzinii nu s-au lasat alungati de la palat desi nu mai era al lor de drept si au incercat sa organizeze o mica armata de localnici. S-au baricadat intre ziduri, refuzand sa-l predea noilor stapani.

Lupta a durat ceva vreme, pana la urma un frate se sinucide, iar ceilalti fug inafara tarii. Preotii locului spun ca sfarsitul tragic al Cantacuzinilor a fost cauzat de un blestem, cazut asupra lor dupa ce au alungat calugarii din biserica si si-au facut palat.

Noii stapani nu au avut grija de mult ravnita achizitie, iar din cauza tragediei produse palatul a cazut in ruina. Se spune ca la palat, in vremea de glorie a Cantacuzinilor, ar fi fost invitati Vasile Alecsandri si Alexandre Dumas.

Cea mai buna posibilitate de cazare pentru aceasta zona este in statiunea Durau, la una din numeroasele pensiuni.


Palatul Cnejilor din Ceahlau este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Ceahlau Bicaz, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Palatul Cnejilor din Ceahlau ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Durau

Coordonate GPS: 47.0241623,25.9316921




Vezi si alte obiective turistice din Durau

Situata la o altitudine de 1.021 m, Cascada Duruitoarea isi varsa apele de la o inaltime de 25 de m, dand sonor unui peisaj de basm din Masivul Ceahlau. Cascada este formata pe Paraul Rupturii, apele
Partia de ski Poiana Soarelui, ideala pentru sanius si schi, atat pentru incepatori cat si pentru avansati, este situata la poalele muntelui Ceahlau, la o altitudine de 800 m. Stratul de zapada este a
Traseul statiunea Durau - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia, judetul Neamt Este unul dintre primele trasee din Ceahlau, fiind si printre cele mai cunoscute. Se pleaca din Durau, se coboara in Poian
Despre aceasta stanca unii spun ca ar fi pietrificarea unei batrane ciobanite, care, invesmantata cu noua cojoace, a pornit, impreuna cu oile si caprele sale, spre varful muntelui, desi vremea nu era
Traseul statiunea Durau - Cabana Fantanele - Cabana Dochia, judetul Neamt Traseul incepe din Durau, printre paraiele Fantanii si Nican si o padure de molid si fag, precum si cateva poieni mici. La a


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site