Cetatea taraneasca din Feldioara este situata la 20 km nord de Brasov. A fost atestata documentar in secolul al XIII-lea, istoricii sustinand ca a fost construita de catre cavalerii teutoni, intre anii 1211-1225, desi nu toate cercetarile arheologice nu sustin aceasta teorie.
Cavalerii teutoni s-au asezat in acest tinut datorita vointei regelui Ungariei, Andrei al II-lea, cu scopul de a pazii teritoriile regatului de invaziile cumanilor. In anul 1222 regele maghiar le acorda dreptul de a construi cetati si orase de piatra, astfel ei au construit cetati fortificate pentru apararea Tarii Barsei, printre care enumeram cetatile: Feldioara, Codlea si Tampa. In anul 1225 cavalerii teutoni au fost atacati si alungati de catre regele maghiar.
Numele cetatii provine de la cuvantul maghiar "foldvar", insemnand "cetate de pamant". Si-a indeplinit functia de aparare, tinand piept invaziei turcesti din anul 1421, fiind insa grav afectata de invazia din anul 1432.
In anul 1612 cetatea a fost ocupata de principele Gabriel Bathory si asediata timp de trei zile de brasoveni, in frunte cu Michael Weiss. Intre batalia dintre acestia si principele Gabriel Bathory, principele a iesit invingator, conducatorul brasovenilor fiind ucis.
In anul 1657 a fost ridicat un turn nordic, urmand ca din acel moment cetatea sa fie folosita drept granar, pana in 1838, cand a fost parasita datorita pagubelor insemnate produse de un cutremur.
Astazi se pot observa doua turnuri legate de ziduri de aparare, fantana din mijloc, temelia de piatra a capelei si o mare parte din pivnita.
Cetatea Feldioara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Brasov si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea Feldioara
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Feldioara