Manastirea Feleacu este un lacas de cult important pentru judetul Cluj, fiind situata in comuna Feleacu, zona cunoscuta inca din secolul al XV-lea. Aici a existat Episcopia Ortodoxa, devenita Mitropolie, ce a supravietuit timp de sase decenii.
Biserica Episcopala existenta si astazi a fost construita cu ajutorul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, in anul 1488. In sec. al XVI-lea a fost fondata Manastirea Sfanta Treime, ce a fost lasata in paragina la inceputul sec. XX. Din centrul cultural si religios reprezentat de Manastirea Sfanta Treime s-au pastrat pana azi icoane si numele unor egumeni.
Paraclisul manastirii este construit din lemn, avand forma de nava structurata in altar, naos si pronaos. Catapeteasma este din lemn de stejar cu sculptura executata de mesterii din comuna Bogdan Voda, judetul Maramures.
Pe pronaos se afla o turla oarba; intrarea se face prin vest.
Cele mai vechi icoane si picturi murale ale manastirii dateaza din secolul al XVIII-lea. La Manastirea Feleacu a fost copiat un liturghier slavon, in anul 1481, si un tetraevanghelier, in 1488, din ordinul arhiepiscopului Daniil, care-si avea resedinta aici.
Manastirea Feleacu este situata pe soseaua Cluj-Napoca-Turda la 8 km sud de oraşul Cluj Napoca pana aici circula autobuzul 10. Asezamantul este construit pe o terasa a satului, in aceeasi incinta cu locuinta parohiala.
Manastirea Feleacu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Feleacu
, la pensiunile si vilele din apropiere.