Apasati pe imagini pentru vizualizare
Lacul Cuejdel s-a format pe afluentul cu acelasi nume de pe partea stanga a raului Cuejdiu.
Limitele subbazinului de alimentare a lacului sunt reprezentate de Varful Tarnitelor (481 metri) si Masivul Garcina (873 metri) la nord; culmea si varful Muncelul (467 metri) la est; Dealul Crucii si Piciorul Rotund la vest.
Lacul Cuejdel este alungit in lungul vaii principale, pe directia nord vest - sud est, iar la confluenta principalilor tributari, paraurile Cuejdel si Glodu, se ramifica pe cele doua vai, cu extinderea mai mare pe valea principala. Dupa Lacul Rosu este cel de-al doilea lac de baraj natural din acest bazin hidrografic.
Lacul Cuejdel are la origine o alunecare de teren de mari dimensiuni a muntelui Munces care a avut loc prima data in ziua de 2 iunie 1980. Alte doua alunecari au avut loc mai tarziu in anii 1984 si 1986, cand masa alunecarii de teren a barat in totalitate albia paraului, favorizand acumularea apei si astfel s-a format lacul de baraj natural Cuejdel, avand o suprafata de aproximativ 35 hectare.
Din punct de vedere geografic, Lacul Cuejdel este situat in bazinul Cuejdiului, afluent al Bistritei pe stanga, la circa 20 km nord-vest de oras. Bazinul hidrografic al Cuejdiului (suprafata: 98 kmp, lungime: 24 km) s-a dezvoltat pe versantul estic al Muntilor Stanisoara, cursul inferior, incepand de la intrarea in Piatra Neamt, marcand aproximativ limita dintre zona montana si cea subcarpatica (Depresiunea Cracau - Bistrita).
Frumusetea deosebita peisagistica, caracteristicile geomorfologice, limnologice si biodiversitatea specifica a lacului atesta unicitatea si importanta acestuia, incadrandu-l in arii protejate din Natura 2000.
Toate acestea au fost argumente pentru ca in anul 2004 Lacul Cuejdel a fost declarat ca rezervatie naturala, fapt ce permite o protectie speciala a zonei.
Lacul Cuejdel este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Lacul Cuejdel
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Garcina
Coordonate GPS: 47.035152,26.216097
Biserica Pogorarea Sfantului Duh din Garcina se afla in centrul satului cu acelasi nume, pe locul fostei manastiri Garcina.
In anul 1778 se desfiinteaza manastirea, iar biserica din acea perioada, fi
Manastirea Almas se afla in satul Almas, comuna Garcina, judetul Neamt.
In 1715, pe acest loc s-a ridicat o biserica din lemn. Pe temelia acesteia s-a construit in 1821 o biserica din zid care in 18
Lacasul de cult este situat in sud-estul localitatii Garcina din judetul Neamt.
Inaltata in anul 1990 pe vechiul terasament al caii ferate forestiere de pe Dealul Pestera, Manastirea Pestera a fost la
Biserica ce are hramul Duminica Tuturor Sfintilor se afla pe Valea Almasului, la nord de comuna Garcina, judetul Neamt.
Drumul de acces catre biserica se poate parcurge plecand din Piatra Neamt pe DN
Lacul Cuiejdel (Lacul Crucii) este situat pe raza comunei Garcina, in Muntii Stanisoarei, la 25 km nord-vest de Piatra Neamt. Este cel mai mare lac de baraj natural din Romania, format in mai multe et
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.