Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina este o institutie singulara in reteaua culturala romaneasca, fiind singurul muzeu care a reusit sa transpuna cu mijloace muzeo-tehnice obisnuite acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, natiune: traditia populara.
Muzeul a fost creat in 1958 ca muzeu etnografic reprezentativ pentru zona etnografica Humor. Intrucat in 1996 vechiul sediu a fost redobandit de Ministerul Justitiei, muzeul a fost obligat sa se mute intr-un alt spatiu, situat in centrul orasului, in imediata vecinatate a Primariei.
Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, organizat in cele cinci sali situate la etajul imobilului, a fost deschis publicului in noiembrie 2005.
Tablourile expuse in cele doua sali situate la parterul cladirii creeaza o atmosfera de exceptie, culorile, tehnica speciala si tematica abordata transpunand vizitatorul in lumea mai putin cunoscuta a semnelor si simbolurilor ancestrale.
Tematica muzeului etnografic a fost gandita ca o calatorie virtuala in universul spiritual al satului bucovinean de la sfarsitul secolului al XIX-lea, sat virtual in care vizitatorul poate parcurge principalele momente ale timpului calendaristic, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina fiind o reprezentare a calendarului popular.
Muzeul obiceiurilor populare din Gura Humorului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Gura Humorului
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.