Manastirea Golia este situata la limita de nord-est a orasului Iasi, avand aspectul unei fortareate medievale, cu ziduri de aparare si turnuri de incinta, cu porti mari din metal si lemn. Hramul manastirii este "Inaltarea Domnului".
Biserica manastirii, ce poarta numele “Inaltarea Domnului” este ctitorita de marele logofat Ioan Golia in sec. al XVI-lea. Denumirea de Manastirea Golia apare pentru prima data intr-un act de pe vremea domnitorului Ieremia Movila, anul 1606, cand lacasul bisericesc este inchinat manastirii Vatoped, din Sfantul Munte.
In anul 1650 Voievodul Vasile Lupu hotaraste transformarea radicala a asezamantului cazut in ruina. Rezidirea s-a facut dupa conceptia arhitecturala a vechii biserici si a fost terminata de fiul sau, Stefanita Voda, la 1660. Acestia sunt mentionati drept ctitori de inscriptie in slavona aflata in biserica, la 1660.
Zidul imprejmuitor ii este atribuit lui Vasile Lupu, probabil ca cel ce a incheiat lucrarea, iar turnurile de colt(bastioane) sunt adaugate de Gheorghe Duca, ctitorul manastirii Cetatuia.
Din punct de vedere al modului in care a fost construita, dar si al arhitecturii, ea se deosebeste de majoritatea bisericilor ortodoxe moldovenesti. Actuala biserica reprezintă o imbinare de stiluri, indeosebi gotic si bizantin.
Manastirea Golia din Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Golia din Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi