Situate in extravilanul localitatii Loamnes, Elesteele Mandra se intind pe o suprafata de 250 ha, castigandu-si numele de rezervatie naturala in anul 2004.
Rezervatia acopera limitele podisurilor Secasului si Hartibaciului de pe culoarul Visa si cuprinde 9 iazuri piscicole, 5 elestee si 6 bazine. Visa este cel mai important curs de apa curgatoare din zona, afluent al Tarnavei Mari, ce colecteaza apele dintr-un bazin hidrografic pe o lungime de 42 km.
In aceasta zona au fost identificate, din 1990 si pana in prezent, 161 de specii de pasari, dintre care 89 clocitoare, reprezentate prin corcodel, starc, rata, nagat, lisita, gainusa de balta, grelusel si lacar. Mlastinile de la Mandra reprezinta un important centru de colectare a unor rare specii de pasari acvatice, inca din secolul al XIX-lea.
Avifauna este dominata de barza, egreta, pescarusul, chirighita, dar si alte specii precum cataliga, lopatarul, tiganusul, cocorul, sitarul sau specii rapitoare precum uliganul si codalbul.
Amenajarea piscicola a inceput in anul 1972, in prezent apa intinzandu-se pe o suprafata de 245 ha, cu adancimile bazinelor ajungand pana la 4 m.
Vegetatia este caracteristica lacurilor din Podisul Transilvaniei, dominand asociatiile de trestie, papuris, stufaris. De-alungul Visei se intalnesc grupari vegetale precum palcurile de salcie si socul cainesc.
Relativa inaccesibilitate a biotopurilor umede si acvatice ofera sansa supravietuirii multor specii de interes European, numarul exemplarelor depasind 3.300.
Rezervatia Elesteele de la Mandra este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia Elesteele de la Mandra
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Loamnes
, la pensiunile si vilele din apropiere.