Cetatea Mediasului, lacasul de cult fortificat, a fost construit la inceputul secolului al XII-lea, iar cele trei ziduri de aparare, inaltate din ordinul lui Matei Corvin, probabil intre anii 1440 si 1534. Dupa terminarea constructiei, incinta din jurul bisericii a primit denumirea de “castelâ€.
In anul 1736 sistemul de aparare avea trei porti mari, 4 mai mici si 19 turnuri-bastioane. In urma demolarilor secolului XX, au mai ramas 10 turnuri si fragmente din zidul de aparare.
In perioada 1495-1498, Mediasul este denumit “civitasâ€. Oficialitatile de atunci decid suprainaltarea turnului Trompetistilor cu inca trei nivele, (pentru a rivaliza cu turnul Sf.Stefan din Viena). Astfel s-a ajuns la inaltimea de 68,5 m.
Din cauza structurii solului are o deviatie de 2,28 m de la verticala numarandu-se printre primele 12 constructii de acest gen din lume. In vederea opririi inclinarii, in perioada 1927-1930 turnul a fost incorsetat intr-o centura de beton armat pana la inaltimea de 14 m.
Tot atunci a fost inlocuita cu alta, statuia din lemn a lui Turrepitz (Petrica din turn), care dupa 300 de ani de vegheat orasul este expus la Muzeul municipal. O noua operatiune de consolidare, cu o centura de 8m a fost realizata in perioada 1976-1977.
Cetatea Mediasului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Medias
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.