Biserica din Delnita se afla in comuna Pauleni Ciuc, la 8 km de municipiul Miercurea Ciuc, judetul Harghita si este considerata cel mai interesant monument bisericesc al intregii secuimi, singura din zona cu pictura murala exterioara.
Biserica este amplasata in mijlocul unui camp pe care in trecut exista satul Tordafalva si a fost consemnata in registrele papale din anul 1333, ca parohie cu biserica de piatra. Biserica noua a fost construita intre anii 1450-1500.
Stilul arhitectonic este gotic tarziu dar si cu elemente ale stilului romanic, biserica fiind inconjurata de un zid fortificat, detinand un turn masiv in stil gotic.
Altarul a fost construit in anul 1675, prezintand scene caracteristice marilor sarbatori bisericesti. Bolta este pictata cu imaginea Maicii Domnului, fiind cea mai veche, cea mai mare si cea mai frumoasa lucrare de acest gen din Transilvania.
In interiorul bisericii exista 104 casete, decorate in stil renascentist popular, cu motive florale, reprezentand flora specifica zonei. Unicitatea bisericii este data de catre peretele sudic, decorat cu picturi murale, fresce descoperite in anul 1934.
Hramul bisericii este Sfantul Ioan Botezatorul.
Biserica din Delnita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Miercurea Ciuc
, la pensiunile si vilele din apropiere.