Apasati pe imagini pentru vizualizare
Complexul baroc Şomuleu este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din centrul şi estul Europei, dar şi un important monument istoric din Transilvania.
Zeci de mii de credincioşi se adună în fiecare an, pe 15 august, când se sărbătoreşte hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
De două ori mai mulţi credincioşi vin în acelaşi loc, de Rusalii, ca prilej de bucurie cu ocazia sărbătoririi victoriei împotriva principelui Ioan Sigismund, cel care îşi propusese să impună religia unitariană pe aceste meleaguri.
Aflat la baza dealului Şumuleul Mic, complexul a fost construit la începutul secolului XIX (1804), pe fundaţiile unei mănăstiri ridicate de Iancu de Hunedoara (Mănăstirea Franciscană) cu patru veacuri înainte. Biserica este condusă şi acum de către călugări franciscani, care au ridicat o capelă dedicată Sfântului Anton.
Un element inedit este adus de orga cu peste 2.500 de tuburi, unul dintre primele şase astfel de instrumente aduse în Europa, în 1930-1931.
Totuşi, cel mai important atribut al complexului este statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune că ar fi adus victoria în timpul luptei mai sus menţionate, din 1567. Statuia din lemn de tei are o înălţime de peste doi metri şi este cea mai mare statuie sculptată dintr-o singură bucată de lemn.
În zonă se mai găsesc şi alte biserici de importanţă istorică. Una dintre acestea este cea romano-catolică de la Armăşeni, construită în secolul XVI, în stil baroc, unde s-au păstrat multe picturi murale originale (1655). Tot în zonă, biserica Delniţa, construită în aceeaşi perioadă, în stil renascentist, este de o importanţă deosebită, întrucât aici puteţi admira picturi murale realizate pe exterior.
De văzut mai sunt şi biserica unitară din Cristura Secuiesc, din secolul XI, biserica Feliceni, cetatea ţărănească fortificată de la Cârţa, dar şi Capela ”Sfânta Margareta” din Sântimbru, construită în secolul XV.
Complexul baroc Şomuleu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Complexul baroc Şomuleu
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Miercurea Ciuc
Coordonate GPS: 46.22171,25.481136
In jurul anului 1780 a fost construita prima scoala de piatra, care de-a lungul anilor a primit corpuri si cladiri noi. In 1848 a aparut pentru prima data ideea angajarii profesorilor laici, iar in 18
Cladirea regimentului granicerilor secui a fost construita in anul 1786.
Aici a fost instalat comandamentul armatei imperiale, General Kommando, iar mai apoi sediul conducerii judetului, imediat dup
Jigodin Ciuc sau Jigodin este astazi partea integranta sudica a municipiului Miercurea Ciuc.
Zona a devenit renumita pentru apa izvoarelor minerale reci si caldute ce ies din adancuri, fiind utilizat
Catedrala ortodoxa din Miercurea-Ciuc a fost construita in perioada 1929 - 1936. Pentru comunitatea romaneasca din Miercurea Ciuc, costruirea acestei biserici ortodoxe a fost initiativa cea mai import
Palatul Justitiei din Miercurea Ciuc este situat pe strada Szasz Endre, nr. 6.
A fost construit in anul 1892, fiind realizat dupa planurile arhitectului Wagner Gyula. Este dispus pe trei nivele, iar
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.