Localitate din judetul Maramures
(zona turistica Maramures)
Tinut de istorie si legenda, amplasat intr-un decor natural de o excelenta frumusete peisagistica, la poalele muntilor Gutai, cu o panorama vasta de unde pot fi admirati muntii Maramuresului care inchid aidoma unui zid de cetate Depresiunea Maramuresului, Ocna Sugatag se afla la intretaierea unor drumuri datate din timpuri istorice, astazi localitatea reprezentand o vestita zona turistica.
Gratie pozitiei sale geografice in cadrul depresiunii Maramuresului si a dezvoltarii sale economice, localitatea detine o puternica retea de sosele asfaltate realizand legaturi cu celelalte localitati de pe Valea Izei si Viseului.
Sub aspect turistic, prin valorificarea resurselor naturale a apelor cloro-sodice si beneficiind de factori climaterici specifici si a efectelor acestora, comuna Ocna Sugatag se bucura de o afluenta turistica impresionanta, fiind cea mai cautata zona din acest colt de tara, renumita pentru tratamentul afectiunilor reumatismale, a asteniei si surmenajului cat si pentru combaterea proceselor inflamatorii cronice.
Frumusetea peisagistica a locurilor, aerul pur montan,plasarea statiunii balneo-climaterice langa ,,Padurea Craiasca,, rezervatie naturala(cu arbori seculari de stejar si larice), obiceiurile si traditiile populare (precum Tanjaua - sarbatorirea primului gospodar iesit cu plugul la arat), targul saptamanal de vite, maretia si splendoarea altor obiceiuri locale, arhitectura constructiilor in stil local, existenta in satele apartinatoare a unor izvoare naturale( borcutul din satul Breb), constitue un loc de odihna si recreere in concedii si sfarsit de saptamana.
Benefica pentru intreg judetul Maramures si nu numai , Statiunea balneo-climaterica cu renume prin efectele ei specifice de hoteluri pentru cazare cu dotarile aferente, baze de tratament moderne, cantina proprie, spatii de practicare a unor activitati sportive, cluburi, bazine acoperite, bazine in aer liber, plaje,spatii comerciale, parcuri, alte spatii de agrement, personal calificat pe specialitati la care se adauga alte spatii hoteliere, ale altor institutii, precum si posibilitatile de cazare in casute stil maramuresan, celelalte spatii cu caracter privat servind acelasi scop,tendinta generala de urbanizare a localitatii prin masiva extindere a zonei construibile: blocuri, vile,casute de vacanta, institutii, intreprinderi cu caracter economic privat, precum si existenta unei game largi de servicii confera inca de pe acum aspectul citadin al acestei localitati cu atata rezonanta in inima maramuresenilor.
Evenimente locale Ocna Sugatag
Jocul la Sopru
Din 2005, in satele apartinand comunei Ocna Sugatag s-a desfasurat „Jocul la Sopru” o reluare a vechilor traditii populare pe cale de uitare, cu participarea a numerosi oaspeti din tara si strainatate.In perioada 23-29 iulie, in Hoteni, are loc Tabara sociala de pictura, editia a III-a, destinata copiilor cu talent artistic din casele de tip familial din judet.
Actiunea face parte din proiectul "Arta si Solidaritate", organizatorii evenimentului fiind preotul asistent social Ioan Ardelean; sectia de Arte Plastice a Facultatii de Litere; DGASPC Maramures si Fundatia "Hope and Homes for Children" Romania.
Tanjaua de la Hoteni
Comuna Ocna Sugatag organizeaza in fiecare an sarbatoarea campeneasca „Tanjaua de la Hoteni”. Evenimentul urmareste sarbatorirea primului gospodar din satul Hoteni care a iesit cu plugul la arat, sarbatoare la care participa in decorul natural al Vaii Darasca cateva mii de oameni veniti din localitatile din jurul comunei, din judet precum si din toata tara si din strainatate.
Obiceiul poarta numele de la “tanja” sau “tanjala”, protapul cu ajutorul caruia se prind boii in jug. In ziua in care este sarbatorit primul gospodar iesit la arat, tanjalele sunt impodobite frumos, cu flori si panglici colorate, dar in jug sunt pusi feciorii din sat, care au de parcurs cativa kilometri cu ele pe umeri pana la Valea Darasca, unde sarbaritul este spalat pe fata intr-un gest care simbolizeaza purificarea sa si a intregii comunitati.
Evenimentul se desfasoara la sfarsitul primaverii, pe 18 mai.
Cai de acces Ocna Sugatag
Cum ajungi la Ocna Sugatag
Localitatea Ocna Sugatag este situata in Depresiunea Maramures, la poalele muntilor Tibles si Gutin (munti tineri vulcanici), pe DN 18 Baia Mare - Ocna Sugatag, la o distanta de 20 km de municipiul Sighet si la o altitudine de 490 m.
In Ocna Sugatag se poate ajunge pe sosea urmand drumul national DN18 care leaga Baia Mare de Sighetu Marmatiei sau pe calea ferata pana in gara din orasul Sighetu Marmatiei de unde se pot lua mijloace auto pana in statiune.