Schitul Paltinis este o mica biserica aflata la poalele Muntilor Cindrel, la o altitudine de 1.350 m, in localitatea cu acelasi nume. Impreuna cu biserica aferenta, schitul este unul dintre cele mai cautate destinatii turistice din judetul Sibiu.
Schitul apartine Arhiepiscopiei Sibiului, fiind ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan, in jurul anului 1930. Poarta hramul "Schimbarea la fata".
Construit din lemn, imita stilul vechilor biserici transilvanene. Biserica este acoperita cu sindrila, precum si cladirile anexe din jur.
Bisericuta din Paltinis a fost ridicata de catre un grup de mesteri din Rasinari, beneficiind de o catapeteasma realizata intre anii 1944 – 1945 de catre Constantin Vasile, in stil neobizantin.
Printre elementele de valoare ale schitului se numara icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, zugravita in jurul anului 1904 si o Psaltire de la inceputul secolului al-XX-lea, o bucata de lemn din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos donata schitului de catre actualul Mitropolit al Ardealului in 2006.
In schitul de la Paltinis si-a gasit loc de odihna vesnica filosoful si eseistul Constantin Noica, ce si-a petrecut ultimii ani din viata la Paltinis, unde a intemeiat si prima scoala de filosofie impreuna cu alte nume de elita din cultura romana.
Schitul Paltinis este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Paltinis
, la pensiunile si vilele din apropiere.