Biserica Pătrăuţi

Biserica Pătrăuţi vezi pe harta Biserica Pătrăuţivezi pe harta

Informatii despre Biserica Pătrăuţi

Localizare: Moldova > Patrauti Subcategorie: Biserica

Biserica Pătrăuţi
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica bucovineana “Sfanta Cruce” Patrauti reprezinta o adevarata bijuterie duhovniceasca. Cu forme arhitectonice calde si perfect armonizate, edificiul este asezat pe malul raului care poarta, din batrani, nume de fata – Patruceanca, la doar zece kilometri de localitatea Suceava, in satul cu acelasi nume.

Este destinatia potrivita nu doar pentru cei care vor sa fie, sufleteste, mai aproape de divinitate, dar si pentru fanii istoriei. Lacasul de cult exceleaza la capitolul semnificatie istorica, fiind, in primul rand, cel mai vechi edificiu crestin construit in stilul moldovenesc. Mai apoi, este cea mai veche biserica pastrata dintre ctitoriile domnitorului Stefan cel Mare, tabloul votiv infatisandu-l chiar pe voievod alaturi de familia sa.

Biserica a fost parte componenta a singurei manastiri de maici pe care a ctitorit-o voievodul Moldovei. Initial, edificiul era destinat ingrijirii victimelor din luptele purtate in perimetrul Cetatii de Scaun a Sucevei.

Lacasul crestin a avut insa o istorie dramatica. Asalturile au ajuns pana in interiorul edificiului, iar urmele pe care le-au lasat armele se pot vedea si in prezent pe pereti, in tencuielile distruse. Ulterior, bijuteria duhovniceasca a fost pradata de talhari si, apoi, parasita pentru mai bine de doua secole.

Biserica a fost insa “resuscitata” la inceputul secolului al XVIII-lea de catre episcopul Calistru de Cernauti. In a doua jumatate a aceluiasi veac, edificiul a servit drept biserica parohiala.

Chiar daca nu este impunatoare prin marimea sa, fiind constructia de dimensiunile cele mai reduse dintre ctitoriile lui Stefan cel Mare, edificiul este armonios proportionat, iar pictura din interiorul bisericii este, si ea, de o valoare incontestabila pentru arta moldoveneasca.

In exterior, bisericuta poarta straie imparatesti, putandu-se observa mana de zugrav desavarsit a celui care a pictat-o. Simpla si eleganta, pictura exterioara, care se rezuma, in cea mai mare parte, la fragmente din scena “Judecatii de Apoi”, imbina echilibrat elemente din arhitectura bizantina, dar si din traditia moldoveneasca.

Un amanunt legat de aceasta biserica ridicata de Stefan cel Mare este ca in curte se afla doua mari bucati de piatra ce seamana foarte tare cu „Masa tacerii” a lui Brancusi. Insa interesant este ca localnicii sustin ca pietrele sunt acolo in aceasta forma de sute de ani si nu reprezinta doar o copie a mai celebrei opere, dimpotriva, Brancusi s-ar fi inspirat de la Patrauti cand a facut sculptura din Targu Jiu.


Biserica Pătrăuţi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Biserica Pătrăuţi ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Patrauti

Coordonate GPS: 47.715511,26.189072




Vezi si alte obiective turistice din Patrauti

Manastirea Patrauti se numara printre monumentele UNESCO din tara noastra, fiind inaltata in anul 1487, sub hramul "Inaltarea Sfintei Cruci". Initial construita pentru a servi drept manastire de maici


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site