Manastirea Razboieni a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Neamt din anul 2004, fiind formata din 4 obiective: Biserica "Sf. Voievozi" - datand din sec. XV, Turnul clopotnita - datand din 1862, Staretia - datand din sec. XX si Chiliile - datand din sec. XIX-XX.
Biserica manastirii a fost construita in anul 1496 de domnitorul Stefan cel Mare si are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Biserica "Sf. Voievozi" are un plan dreptunghiular, asemanandu-se cu bisericile stefaniene de la Piatra Neamt si Borzesti. Ea este construita din piatra, are ziduri foarte groase si un soclu din piatra cioplita, fara abside laterale sau turle.
In interior, biserica este impartita in cele trei incaperi traditionale: pronaos, naos si altar. Usa de intrare in biserica se afla pe latura sudica a pronaosului si este decorata cu chenare de muluri in arc frant. Pronaosul este acoperit cu doua calote sferice, despartite printr-un arc dublou. Intre pronaos si naos se afla un perete despartitor; portalul de intrare are un chenar dreptunghiular cu baghete incrucisate. Naosul are o cupola sprijinita pe patru arce piezise. Altarul nu are diaconicon si proscomidiar, ci doua nise mici sapate in perete.
Nu exista informatii sau atestari documentare privitoare la pictarea peretilor interiori ai bisericii, deci nu se stie daca a fost pictata sau nu in timpul domniei ctitorului. Pictura actuala a lacasului de cult dateaza din secolul al XIX-lea.
Manastirea Razboieni, Neamt este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Razboieni, Neamt
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Piatra Neamt