Tezaurul de la Pietroasele, denumit se pare de taranii descoperitori - Closca cu puii de aur, a fost cel mai mare tezaur de aur din lume pana la descoperirea mormantul lui Tutankamon.
Aceasta exceptionala descoperire s-a facut intamplator in primavara anului 1837, de doi pietrari: Ion Lemnaru si Stan Avram, care fusesera angajati sa scoata piatra in dealul Istrita pentru construirea Seminarului din Buzau, care se afla si astazi in apropierea Palatului Arhiepiscopal. Desi au fost impresionati de obiectele descoperite sub un bloc de calcar, Ion Lemnaru si Stan Avram nu s-au gandit ca piesele acestea galbene ar putea fi din aur.
Mai mult (conform legendei) unul dintre pietrari a dus o bucata dintr-o piesa la fierar ca acesta sa-i repare o balama si fierarul i-a spus ca bucata respectiva nu-i buna de nimic. Taranii au ascuns totusi piesele in podul lui Gheorghe Baciu, ruda a lui Ion Lemnaru, pentru ca descoperirea unui tezaur era inconjurata de enigma, de teama si de blestemul care planeaza asupra acestuia. Tot Ion Lemnaru este cel care ofera spre vanzare o bucata din lantul de la "closca".
Asa afla de tezaur arendasul mosiei episcopale de la Pietroasele - Frunza Verde - si antreprenorul Verusi care se ocupa de construirea podului peste Calnau si care cumpara piatra din zona. Mai energic si iute, Verusi cumpara de la tarani tezaurul care avea 22 de piese si se grabeste sa-l vanda la un bijutier din Bucuresti.
De la bijutier afla ca pietrele care impodobeau piesele de aur si care se gaseau din abundenta erau mai valoroase decat aurul. Incercarea lui de a le recupera nu da mari rezultate pentru ca taranii maturasera batatura si le aruncaseara la gunoi. S-a multumit cu resturile si a facut rost de o avere. Intre timp, Frunza Verde anunta Episcopia si apoi autoritatile locale, care se simt obligate sa actioneze conform prevederilor Regulamentului Organic (prima Constitutie). Pietrarii gasitori si toti cei implicati sunt arestati si supusi unui regim de persecutii si detentie grea.
Gasitorii Ion Lemnaru si Stan Avram se sting in inchisoare, batranul Baciu, imediat dupa intoarcerea acasa, iar Verusi scapa nevinovat prin mituiri si escrocherii.
Tezaurul ramas dupa atatea intamplari are 12 piese in greutate de 18.797 kg, 10 dintre ele (probabil perechile) au disparut.
Closca cu puii de aur, Pietroasele este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Closca cu puii de aur, Pietroasele
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Pietroasele