Localitate din judetul Brasov
(zona turistica Brasov si imprejurimi)
Poiana Braşov este o staţiune pentru sporturile de iarnă din România, fiind o atracţie turistică de renume internaţional, şi un cartier al municipiului Braşov.
Ea dispune de 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri şi restaurante.
Cazarea este asigurată în hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane. De asemenea, în Poiană se află o staţie de ambulanţă şi una de poliţie precum şi un oficiu poştal.
Staţiunea este de asemenea recomandată pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare si surmenaj fizic şi intelectual, pentru anemii secundare şi boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator. Deseori, iarna, temperatura ajunge la -15oC.
Poiana a fost din vechi timpuri destinaţia drumeţiilor şi a practicării sporturilor de iarnă. Prima menţiune documentară a locaţiei datează din 1427, în contextul activităţilor de oierit ce aveau loc aici. Schiorii au urcat Postăvaru încă din 1895, iar în 1906 în Poiană a avut loc primul concurs de schi. Până în preajma lui 1950, staţiunea s-a menţinut în limitele dotărilor naturale. Doar câteva vilişoare sau cabane puteau fi zărite ici-colo. În 1951, la Poiana Braşov, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă.
Cu această ocazie, se dă în folosinţă un modern hotel al sporturilor şi primul teleferic - Poiana-Postăvarul - pe o lungime de 2.150m.
Urmează apoi alte şi alte amenajări şi dotări, care au adus Poiana la înfăţişarea cu care o cunoaştem astăzi.
Activitati turistice Poiana Brasov
Drumetii, trasee montane, sporturi de iarna
In Poiana Brasov se pot practica si alte sporturi: snowboard, bungee jumping, motodeltaplanul, zborul cu parapanta, patinaj, alpinism si esacalada sportiva si rapel (coborare controlata pe coarda asigurata pe langa un perete de stanca).
Poiana Brasov este punctul de plecare pentru numeroase drumetii ce exploreaza frumusetea salbatica a Carpatilor Orientali.
Cel mai spectaculos traseu este Piatra Craiului, insa nici traseele din padini Padina Hotarelor, Padina Sindrilesei, Padina lui Calinet, Valea Podurilor, Valea Cioranguta nu trebuie ignorate.
Considerat ca o arie turistica aparte, ciclismul montan poate fi practicat pe tot teritoriul carpatic, mai ales in Poiana Brasov. Libertatea de miscare si posibilitatea alegerii traseelor si punctelor de oprire, aduc in Poiana Brqasov turisti de varste diverse, amatori ai acestui tip de turism.
Partii de schi Poiana Brasov
Partia de schi Sulinar
Partia de schi Sulinar are grad de dificultate mediu si lungimea 2.441 m. Partia Bradul are altitudinea la plecare de 1.700 m si la sosire de 1.040 m.
Partia de schi Bradul
Statiunea este un rai pentru pasionatii sporturilor de iarna, care au la dispozitie 12 partii de schi cu grade de dificultate diferite. Zonele cu inclinatie mica din mijlocul statiunii precum si platoul din Postavarul ofera partiile ideale pentru incepatori.
Printre partiile de dificultate medie sunt "Sulinar" si "Ruia" . "Subteleferic" si "Lupului" sunt doua dintre partiile pentru cei experimentati, deoarece sunt cotate cu grad maxim de dificultate. Cei care vor sa schieze noaptea o pot face pe partia "Bradul".
Partia de schi Bradul are grad de dificultate scazut si lungimea 500 m. Partia Bradul are altitudinea la plecare de 1.112 m si la sosire de 1.035 m, beneficiind de nocturna si zapada artificial.
Cai de acces Poiana Brasov
Cum ajungi la Poiana Brasov
Accesul in statiunea Poiana Brasov se poate realiza din localitatile Brasov si Rasnov, prin doua sosele modernizate, precum si prin numeroase trasee turistice ce pornesc din localitatile: Brasov, Timisu de Sus, Timisu de Jos, Paraul Rece, Rasnov si Cristian.
Poiana Brasov se afla la 164 km de Bucuresti, 12 km de Rasnov si 13 km de Brasov. Pentru a ajunge in Poiana, puteti opta pentru masina personala sau pentru microbuzele ce pleaca din Brasov la un interval de 30 de minute.