Statiunea Poiana Marului din judetul Caras Severin este asezata la poalele Muntelui Tarcu. Statiunea a fost infiintata in perioada Imperiului Austro-Ungar de catre Primaria Timisoarei ca statiune de vara.
Dezvoltarea zonei Poiana Marului a inceput odata cu Ordonanta de Guvern data in 1936, cu privire la infiintarea celor doua statiuni, Muntele Mic si Poiana Marului.
Zona a prezentat un interes aparte inca din vremea dacilor, aici gasindu-se numeroase vestigii, cel mai important fiind un altar pagan situat la altitudinea de 1200m pe versantul nordic al masivului Muntele Mic. De asemenea zona denumita de localnici „Pietrele Scorile” a fost locul de vanatoare preferat de daci. Exista o legenda care spune ca pe traseul turistic Muntele Mic – Poiana Marului, valea Scorilo ar fi fost ingropat regele dac Scorilo, tatal lui Decebal (la Sarmizegetusa s-a descoperit celebra inscriptie „Decebalus per Scorilo”).
In prezent statiunea Poiana Marului prezinta nu doar importanta istorica, ci si turistica, datorata frumusetii si unicitatii cadrului natural (ansamblul de relief cu un climat favorabil, flora, fauna, padurile de conifere si foioase, raspandite intre Muntele Mic, Nedeia si Varful Pietrii).
Din statiune ni se ofera o perspectiva mai indepartata a muntilor Retezat si Tarcu. De aici pleaca mai multe trasee montane: prin Saua Iepii (1727 m), intre Masivul Bloju si Baicu, spre Gura Apei, unde se afla un mare lac de acumulare pentru hidrocentrala Rau de Mori; prin Valea Sucului, spre culmile Cuntu si Tarcu; pe valea paraului Scorila, spre Muntele Mic; de la pastravarie, pe Culmea Nedeii, spre Varful Nedeii.
Drumul judetean, la cca. 4,5 km spre Muntele Mic, traverseaza padurea de molid pe turba Sucu – Olteana, arie protejata unde se pot admira plante ocrotite prin lege precum angelica (planta erbacee aromatica, a carei radacina se foloseste in farmaceutica), papucul doamnei sau smirdarul (cu flori rosiatice, placut mirositoare) si animale ca ursul, capra neagra, corbul sau acvila regala.
In Statiunea Poiana Marului se poate ajunge pe DN68, Caransebes – Hateg, cu deviere pe langa comuna Zavoi.
Statiunea Poiana Marului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Statiunea Poiana Marului
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Poiana Marului - CS