Rezervatia naturala Tinovul Poiana Stampei se afla in comuna Poiana Stampei, judetul Suceava, intre dealurile Smida, Casoi, Ciungii Chiperenilor si este cea mai intinsa rezervatie de turba naturala din tara noastra, avand o suprafata de 681,80 hectare.
Zona a fost declarata monument al naturii in anul 1955 si se afla la o altitudine medie de 880 metri. Este strabatuta de un pod de lemn lung de 900 metri care permite vizitarea rezervatiei.
In rezervatie se intra printr-o banda de molizi inalti, apoi se descopera "o tundra" de tip siberian compusa dintr-un puiet cu consistenta medie (0,5-0,6) vegetand in aspre conditii stationale (mlastina oligotrofa).
Aici s-a pastrat nealterarat polenul depus in stratele de turba de-a lungul anilor. Solul si apa sunt puternic acide, colorate cu nuante gradate de brun, predominand acizii humici si humirici. Flora bacteriana lipseste in totalitate, datorita aciditatii si lipsei de oxigen.
In tinovul Poiana Stampei este predominant pinul silvestru care vegeteaza greu, ajungand la diametre cuprinse intre 10-22 cm la varste de circa 100 ani alaturi de mesteacanul pufos si unii hibrizi sau specii ca scorusul, plopul tremurator si molidul.
Flora este reprezentata de feriga, merisor, afin, rachiteaua, ruginare, vuietoare, rogoz, iar dintre muschi se gasecs relict arctic si subarctic caracteristic unor zone periferice de zavoaie de tip finlandic.
Sursa
Rezervatia naturala Tinovul Poiana Stampei este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia naturala Tinovul Poiana Stampei
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Poiana Negrii
, la pensiunile si vilele din apropiere.