Asezata pe malul stang al Bistritei, stanca Piatra Teiului este un bloc de calcar aptian formand, ca structura si ca varsta, continuarea spre nord a sinclinalului Ceahlaului, adica zona Bicaz, Bistricioara, Poiana Teiului, Capul Obcinii, Piatra Cornului.
Zona este cunoscuta drept "Coada Lacului" si este locul unde se intalnesc cele patru drumuri care vin dinspre Moldova si Transilvania. Aflata la o altitudine de 508 metri, stanca are o inaltime de 23 metri.
In cea mai mare parte a anului, ea este inconjurata de apa, cel mai bine putand fi observata de pe viaductul ce traverseaza lacul.
Localnicii cred despre aceasta stanca cum ca ar fi blestemata, deoarece de-a lungul anilor de la inaltimea ei spectaculoasa s-au aruncat (sau au cazut în gol) zeci de oameni, dovada fiind crucile de fier ridicate in varf sau in jurul acesteia.
De Stanca Poiana Teiului se leaga numeroase legende, despre care a scris si Alecu Russo. Se spune ca stanca isi schimba locul in fiecare noapte, iar atunci cand dracul vine la ea, toate focurile din localitatile vecine se sting si toate animalele, de la pasari la patrupede, tac. O alta legenda vorbeste despre un capcaun care fura fetele din sat si le ducea pe platoul muntelui, unde le transforma in stane de piatra cu infatisari ciudate.
Stanca Piatra Teiului - legenda este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Ceahlau Bicaz, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Stanca Piatra Teiului - legenda
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Poiana Teiului
, la pensiunile si vilele din apropiere.